Studenstka unija Srbije

sus3Studentska unija Srbije je studentska organizacija koja okuplja više od 40 fakultetskih studentskih unija na svim univerztitetima u Srbiji. Na osnovu toga, može sa pravom reći da je SuS najveća nezavisna studentska organizacija u Srbiji. Prva Studentska unija nastala je 1992. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu, i kao jedina i stvarno nezavisna studentska organizacija, uvela je potpuno nov način studentskog sindikalnog organizovanja. Nakon, 1992. godine broj unija rapidno raste, te se javlja potreba i želja za njihovom saradnjom i koordinacijom, kao i daljim jačanjem. Usled toga, novembra 1998. dolazi do stvaranja Studentske unije Srbije(SuS). U aprilu 2000.godine SuS postaje punopravna članica najveće evropske studentske organizacije ESIB, evropske studentske organizacije koja preko svojih članica, studenstkih unija drugih zemalja, predstavlja preko 10 miliona studenata iz Evrope pred institucijama kao što su Evropska univerzitetska asocijacija(bivša Evropska rektorska konferencija), Savet Evrope, Evropska komisija itd., te postaje jedina studentska organizacija u Srbiji priznata od strane svih zvaničnih evropskih institucija.

Čime se bavi SUS?
U jednoj rečenici - zaštitom prava i zastupanjem interesa studenata na nivou Srbije. Ovo podrazumeva mnogo stvari: viši kvalitet nastave, bolje uslove studiranja (što ne znači automatski i lakše studiranje), bolju hranu u studentskim restoranima, pravednu raspodelu kreveta u studentskim domovima, posebne popuste za studente. Sve lokalne studentske unije, članice SuS-a, od početka su negovale izvorni studentski sindikalizam. Nemoguće je na jednom mestu nabrojati sve akcije koje su rađene proteklih godina. Od najvažnijih, poput stalne borbe za reformu koncepta nastave i ispita, poboljšanje studentskog standarda, obezbeđivanje stručnih knjiga i časopisa...Žurke se podrazumevaju ;) ...

Studentske unije svoj rad nikada nisu organičavale samo na fakultet. Iz želje da se živi u otvorenom, slobodnom i tolerantnom društvu, proizišle su i najvažnije akcije i projekti kao što su:

- STUDENTSKI PROTEST 1996/97;

- UNIVERZITETSKI PROTEST SRBIJE povodom represivnog Zakona o univerzitetu usvojenog maja meseca 1988.godine, zbog protesta mnoge unije su izbačene iz svojih prostorija, zabranjivani su bilteni, studenti su privođeni i prebijani pod pretnjama izbacivanja sa fakulteta.

- ANTIRATNA KAMPANJA čiji je cilj bio da promoviše mirna rešenja i zajednički život.

- OTPOR , nastao leta 1998., je na početku bio samo jedan segment delovanja Studentskih unija( u sklopu borbe protiv Zakona o Univerzitetu), ali je na sreću ideja OTPOR-a prerasla u nešto mnogo veće, i nastavak te priče je poznat.

sus2

- BILTENI koje izdaju gotovo sve studentske unije.

- FREESERBIA, internet magazin, nastaje kao odgovor na crno-belu sliku izveštavanja, kako domaćih tako i stranih medija(u to vreme).

- EXIT - Novi Sad pokrenut je od grupe mladih ljudi, u kojoj veliku većinu čine tadašnji aktivisti Studentskih unija i predstavlja jedan od najvećih kulturno-društvenih projekata ostvarenih na području Jugoslavije u poslednjih 13.godina. SUS je učestvovala u organizaciji akademskog dela EXIT - Noise Summer Fest-a 2001.godine.

- IZABERI IZBORE, kampanja aprila 2000.godine s porukom - "Izbori jedini miran način izlaska iz krize".

- SKINI POVEZ Sredinom decembra 2001.godine, SuS organizovala je trodnevni seminar o učešću studenata u reformi obrazovanja- "Ne idi kroz fakultet zatvorenih očiju - "SKINI POVEZ". Seminar je održan na Pravnom faxu u Beogradu, a učestvovalo je preko 150 studenata sa svih fakulteta u Srbiji, kao i gosti iz zemlje i inostranstva.

- KONFERENCIJA U ISTOJ RAVNI - 2002.godine konferencija o reformi visokog obrazovanja.

- KAMPANJA PODRŠ½I REFORME, 2002.godine zajedno sa neformalnim ekonomskim grupama SUS je organizovala kampanju o ekonomskim reformama u zemlji. Cilj dela kampanje koju je vodila SUS bio je da se za, iz studentskog ugla i pod sloganima "Podrži reforme" "Hoću budućnost u Srbiji" predstave neophodne ekonomske reforme.

- SEMINARI CATALYST - SuS, zajedno sa Nacionalnom studentskom unijom Danske (DSF) i Nacionalnom studentskom unijiom Hrvatske (Studentski zbor), pokreće petogodišnji program realizacije seminara iz oblasti rezumevanja Bolonjskog procesa, pod nazivom "CATALYST".

- TRENING SEMINAR "NASTAVA BUDUĆNOSTI" 2002; NACIONALNI TRENING TIM 2003; KAMPANJA "OTADŠ½BINA TE ZOVE I U CIVILNU SLUŠ½BU"2003; ISTRAŠ½IVANJE STUDENTSKE POPULACIJE 2004;
- RAZVOJ POLITIKE ZA MLADE U SRBIJI 2004 Neformalna koalicija mladih Srbije, čija je SuS bila članica, potpisale Deklaraciju o saradnji mladih, što je predstavljalo prvi korak u zagovaranju za izradu Nacionalne strategije i politike za mlade, koalicija je narednih godina realizovala niz aktivnosti zagovaranja za nacionalne institucije za mlade, što je sve rezultiralo formiranjem Ministarstva za omladinu u Vladi republike Srbije 2007.godine.
- ANTIKORUPCIJASKA KAMPANJA 2005;

- 50. JUBILARNI KONGRES EVROPSKE STUDENSTKE UNIJE (ESIB) Polovinom 2006. godine Evropska studentska unija (u to vreme pod nazivom ESIB) održala je svoj 50-i jubilarni kongres u Beogradu i Novom Sadu. Domaćin kongresa bila je Studentska unija Srbije.

- KAMPANJA ZA IZBOR PREDSEDNIKA REPUBLIKE 2008.godine "IZBORI NISU LUTRIJA" gde je SuS pozivala mlade da iskoriste svoju šansu, izađu na izbore i izaberu budućnost.

- MEčUNARODNI DAN MLADIH 2008. gde je SuS organizovala video konferenciju sa Svetskim omladinskim kongresom u Kanadi.

- ISTRAŠ½IVANJE O MOBILNOSTI STUDENATA 2009.godine SuS je istraživao mobilnost studenata na svim univerzitetima u Srbiji.

- TRENING ZA KARIJERING 2010. Projekat koji je okuplja studente kako bi nakon studija bili spremni da na najbolji način pristupe i stupe u kontakt sa poslodavcem i kako da pokrenu sopstveni biznis. Polaznici ovog seminara dobili su sertifikat o završenom kursu.

- KOMS 2011. Savez omladinskih organizacija i organizacija za mlade udruženih radi postizanja zajedničkih ciljeva u oblasti omladinske politike. SuS je članica KOMS-a.


sus1- KONFERENCIJA "KORAK NAPRED" Studentske unije Srbije, a u organizaciji Studentske unije Filozofskog fakulteta Novi Sad održala se 25. i 26. februara 2012. na Fakultetu tehničkih nauka. Tokom dva dana studenti su u u okviru "okruglih stolova" diskutovali o neformalnom obrazovanju, volontiranju, projektu "10 za Srbiju", učenju orijentisanom na studenta, radili na izradi projekta SUS-a, učestvovali u 19. redovnoj Skupštini SUS-a i za sam kraj izabrali svoje novo rukovodstvo.
-
"10ka ZA SRBIJU" 2012. zahtevi studenata ministarstvu prosvete, gde je SuS bila partner u tom projektu.

- "ReUnion" projekat razmene studenata ekonomskih fakulteta koji je sproveden u aprilu 2012. To je razmena studenata u kome su učestvovali studenti sa ekonomskih fakulteta iz Skoplja, Ljubljane, Banjaluke, Podgorice, Sarajeva, Zagreba i Beograda.

- "(n)E pismenost studenata" projekat u najavi čija će realizacija biti početkom septembra, više o ovom projektu se možete informisati putem facebook-a. ;)

 

Sa 45 unija članica, Studentska unija Srbije je najveći studentski pokret u Srbiji.

I još rastemo!

 

A čemu onda služe fakultetske studentske unije?

Fakultetske studentske unije bave se u suštini istim stvarima kao i SuS - zaštitom prava i zastupanjem interesa studenata - samo na nivou fakulteta. Problemi koje rešavaju fakultetske studentske unije su vrlo specifični i zato se ne mogu rešavati na nekom višem nivou, niti ih mogu rešavati studenti sa drugih fakulteta.

A kakve to veze ima sa mnom?

Ako sam(a) osećaš da studiranje treba i može da bude bolje, možeš da nam se pridružiš pa da zajedno na tome radimo. Upoznaćeš mnogo novih sjajnih ljudi i u učiniti nešto da pomogneš sebi i što je još važnije drugima.

A šta ako na mom fakultetu nema studentske unije?

I ovo je moguće mada se trudimo da se što pre raširimo. Javi se na jedan od kontakt telefona za tvoj univerzitet, skupi par kolega koje slična stvar zanima i mi ćemo vam rado pomoći i odgovoriti na sva vaša pitanja.

 

Dok ovo čitate, broj novih studentskih unija stalno raste

 

 SUSlogo


Kontakt Info Studentska Unija Srbije:
http://www.sus.org.rs/;
https://www.facebook.com/studentska.unija.srbije;
Telefon: 011/3021165
Mob. Telefon: 066/403355
Email:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Ulica i broj Kamenička 6, Beograd, Srbija 11000
Nikola Damljanović, predsedavajući.