Devojka koja voli život

devojka-koja-voli-zivotKako život može u trenutku da se promeni iskusila je mlada dvadesetdevetogodišnja devojka, profesorka engleskog jezika, Darja Kostić, kada je pre četiri godine saznala da boluje od hronične bubrežne insuficijencije.
Po završetku studija zaposlila se u školi, putovala, svoju kreativnost i muzičke sposobnosti počela da ostvaruje kroz pesmu. I kada joj se činilo da je čitav život pred njom Darja se suočila sa stravičnom činjenicom da njen imuni sistem odbacuje bubrege i da je jedino rešenje i spas za nju transplantacija.Usledilo je još loših vesti. Niko iz njene porodice nije mogao da bude donor, i da je transplantacija

bubrega u Rusiji vrlo skupa. Dializa, koju sprovodi četiri puta dnevno, je trenutni način lečenja, ali jedino izlečenje ove bolesti je novi bubreg.
U Srbiji trenutno na bubreg čeka više od 1.000, a u Vojvodini oko 200 pacijenata. To čekanje je krajnje neizvesno, jer je naša zemlja, kada je u pitanju transplantacija i doniranje organa, nažalost još uvek pri samom dnu evropke lestvice. Jedna od mogućih opcija je transplantacija, ali u Moskvi, koja košta astronomskih 75.000 evra.

Ipak, Darja je rešena da se bori i da borbom dođe do novog života. Osim što peva u dva benda, Stranded i Como el agua, Darja svira gitaru, piše stihove i komponuje. Bavi se tkanjem i pletenjem koji joj upošljavaju ruke i smiruju dušu. Prevela je knjigu i želi da se bavi prevodilačkim radom. Povremeno drži privatne časove engleskog jezika.
Njeno lično angažovanje uticalo je na kulturnu scenu grada i šire, i animiralo umetnički milje koji se trudi da predstavama, igama i muzikom pomogne ovoj izuzetnoj devojci.

Humanitarna akcija započeta je sredinom marta 2010., i do sada se priključio veliki broj izvođača, bendova i umetnika. Organizovano je dosta koncerata, predstava i izložbi. Našu akciju podržale su i neke značajnije firme, kao i sve nacionalne medijske kuće. Ipak, stigli smo tek negde do pola puta i potrebno je još truda kako bi se ova akcija zaokružila i ispunila.  Mi sa borbom ne stajemo, i duboko verujemo da je svaka borba pobeda. Ono što je zaista divno u vezi sa ovom akcijom jeste da se iznova javljaju novi ljudi, sa novim, svežim i zanimljivim idejama o načinima na koje bi sve mogli da pomognu. Ukoliko i vi prepoznate potrebu da se uključite u ovaj zajednički poduhvat, potražite nas na našem internet sajtu www.devojkakojavolizivot. info ili na fejsbuk stranici "Devojka koja voli život".

"Da biste pomogli našu akciju slanjem SMS poruke sa bilo kog provajdera iz Srbije i drugih zemalja, potrebno je da u poruci ukucate BN DARJA IME PREZIME, pritom vodeći računa da napravite potrebne razmake između reči i da sve reči napišete tačno (moje ime se piše bez slova "i", dakle piše se ovako: DARJA), (IME PREZIME se odnosi na ime i prezime osobe koja šalje poruku, dakle, kucate vaše ime i prezime). Poruke se šalju na različite brojeve telefona u zavisnosti od zemlje iz koje šaljete poruku. Broj telefona za slanje poruka iz Srbije je 1551, a cena poruke je 88,50 dinara. Brojeve telefona za slanje poruka iz drugih zemalja kao i cene tih poruka možete pogledati pronaci na web sajtu www.devojkakojavolizivot. info

Primer: BN DARJA IVANA TOMAŠ EVIĆ"