PRIJATELJSTVO - koliko daš, toliko dobiješ?

prijateljstvoSmatra se da emocionalnu stabilnost osobe umnogome određuje njen kapacitet da bude sama. Sa druge strane, čovek je društveno biće i u svojoj suštini traži druge ljude - i od njih potvrdu sebe - putem različitih vidova interakcije. 
Ipak, da li pravo prijateljstvo postoji, ili je to samo mit? Š ta se ne prašta ni prijatelju? Š ta je sa "onlajn" prijateljstvima? A šta je sa interesima? Za VOX svoje poglede otkrivaju žene i muškarci iz različitih branši:
Teško je biti srećan ako sve u životu imate, a nemate prave prijatelje.

Prijatelj ste s nekim ako znate da taj neko potpuno razume ono što osećate i radite, čak i onda kad i sami znate da je to teško razumeti. Prijatelj ste s nekim ako je taj neko siguran da se nećete ljutiti kad vam kaže da pravite glupost. Ako niste sami kada vam je lepo i kada vam je teško, sigurno je da imate prijatelje. Prijateljstvu se treba posvetiti i ulagati u njega ako želimo da traje. U vremenu u kome živimo teško je održati prijateljstva, ali smo često skloni da u tempu života pre potražimo opravdanje, nego da uložimo malo dodatne energije da održimo stara ili izgradimo nova prijateljstva.
Marina Mitić Jekić, psiholog

Pravo prijateljstvo ne poznaje vreme kao bitno zlo. Zato nije važno koliko je "stotina godina" prošlo između dva viđanja. Neprijatelj prijateljstva je lenjost i nema nista više. Niko nije smislio tako dobar izgovor. Tamo gde postoje interes i zavist prijateljstvo nikada i nije živelo.
Ivan Radak, novinar NIN-a

Autori bloga "Prljava posla" su veliki fanovi Fejsbuka, Tvitera i Linkedina, te putem ovih društvenih mreža komuniciramo sa velikim brojem ljudi. Preko 90% tih ljudi poznajemo lično i barem jednom u životu smo sa njima popili po piće ili prozborili po jednu. Naše viđenje je da postoji ogromna razlika između "oflajn" i "onlajn" prijateljstva i do sada nam nije pošlo za rukom da putem Interneta ostvarimo takvo prijateljstvo kao što imali priliku da ostvarimo u "oflajn" svetu, ali smatramo da svakako treba negovati i jedna i druga prijateljstva. Kako moderan način života zahteva nastavak obrazovanja i nakon završetka srednje škole ili fakulteta, naš savet je da što bolje iskoristite mogućnosti Interneta i uslovno rečeno naplatite "onlajn" prijateljstvo tako što ćete pomoću društvenih mreža pratiti neke od stručnjaka iz vaše oblasti interesovanja i na taj način biti u toku sa svim novinama.
Autori sajta PrljavaPosla.com - Marketing u društvenim medijima

Za razliku od ljubavnika, prijatelji mogu biti dovoljno daleko da ih ne moramo prezreti zbog sopstvenih strahova od davanja i prepuštanja; za razliku od roditelja/dece, prijatelje nikada ne moramo disciplinovati, nikada ih ne moramo podučavati životu. U tom smislu, iako prijateljstvo podrazumeva prepuštanje, možda i najdublje, najmanje oštećeno prolaznim strastima, i zajedničko učenje i sazrevanje, ono je istovremeno i dovoljno blizu i dovoljno daleko od naše svakodnevice da bi njom moglo da bude okrnjeno.
Adriana Zaharijević, filozofkinja i feministkinja

Pre svega, "prijateljstvo" i "drugarstvo" ne bi trebalo mešati.
Prijateljstvo je tvoja druga kuća i prijatelj je jedini član porodice koga biraš sam. I on sam je ekstenzija tvog bića i jedno drugo činite boljim ljudima.
Pravo prijateljstvo se ne završava, ono se odlaze na neodređeno. A ako se prekine (svađom ili na neki drugi način), to onda nije ni bilo prijateljstvo.
Interesa u prijateljstvu svakako ima, jer svako od nas želi prijatelja koji će biti tu kad nam je teško, nasmejati nas i učiniti nas boljim (proširiti nam vidike, učiniti nas smirenijim, iskrenijim itd.) i jačim. To su jedini interesi u prijateljstvu. Materijalni interes ne bi smeo da postoji, ili ako je već tu, treba da bude na vrlo niskom nivou: ko će drugi da ti pozajmi novac ako ne prijatelj? Ali u toj igri, kao i u svakoj u životu, postoji pravilo koje glasi koliko daš, toliko će ti se vratiti.
Nema stvari koje se ne praštaju pravom prijatelju, jer pravi prijatelj nikad ne bi uradio neoprostivu stvar.
Aleksandar Stanojković AKA Mrzovoljno oko, muzički producent i izvođač

Milena Stošić, Psihologija, Niš