Intervju: Ivana Koprivica

Talenat u duši


Ivana-KoprivicaKao predodređena na uspeh, naša sagovornica ređala je uspehe od prvih školskih dana. Potvrde su stizale, kroz pohvale, ocene, pa i kroz mnogobrojne nagrade „odbrane" sa jezičkih takmičenja u srednjoj školi. Studirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i tokom studija bila je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Coca-Cola HBC-a (kao deo programa Coca-Cola talenti) i Vip mobile-a (program Budi Vip student).

Obavljala je stručne prakse u oblasti lanca snabdevanja i finansija, koje za nju predstavljaju oblasti najvećeg interesovanja. Učestvovala je u više projekata koji se tiču finansijske evaluacije, organizacionih restrukturiranja, poslovnih planova i analiza osetljivosti.

Uživa u putovanjima, pozorištu, muzici, književnosti i sportu.

Šta te je motivisalo da se prijaviš na konkurs „Budi Vip Student"?

Najveći motiv za prijavljivanje mi je bila velika želja da se oprobam u dinamičnoj i izazovnoj industriji kao što su telekomunikacije. Ovaj program je sjajna prilika za mlade ljude koji su na početku karijere željni dokazivanja. Naravno, dodatno su me motivisale i fantastične nagrade, među kojima je svakako najprimamljivija plaćena letnja praksa u kompaniji Vip mobile.

Kakva su tvoja radna iskustva u Vipu?

Dvomesečna letnja praksa u sektoru lanca snabdevanja, u kome sam radila, prevazišla je sva moja očekivanja. Kolege iz sektora su bile u tolikoj meri dobronamerne i pristupačne, da sam se osećala kao potpuno ravnopravni član ovog tima. Polako su me upoznavali sa načinom poslovanja kroz informisanje o procedurama, procesima i kodeksima, a posle određenog vremena su mi delegirali sve odgovornije zadatke, što mi je omogućilo da razvijem profesionalne veštine i ojačam samopouzdanje.

Da li bi volela da nastaviš sa svojim profesionalnim usvaršavanjem (radom) u kompaniji Vip mobile?

Kompanija Vip spada u malobrojnu grupu vrlo poželjnih poslodavaca u Srbiji, zahvaljujući svojim poslovnim potezima, tretmanom zaposlenih, mogućnostima za usavršavanje i napredovanje koje im pružaju. Za sve studente koji imaju želju da svakog dana uče i stiču korisne poslovne veštine, ova kompanija predstavlja više nego atraktivno poslovno okruženje.

Koga bi od svojih saradnika i/ili mentora u kompaniji Vip mobile izdvojila kao osobu od koje si najviše naučila i koja je uticala na tvoj lični i profesionalni razvoj?

Osim mentora, koji se snažno zalagao za kvalitet vremena koji sam provela u kompaniji, moram priznati da su i svi ostali zaposleni u sektoru podjednako doprinosili mom profesionalnom razvoju, jer su nesebično delili sa mnom svoje svakodnevne zadatke, iskustvo i znanje.

Posle Filološke gimnazije upisuješ Ekonomski fakultet – jedan neobični profesionalni zaokret. Šta je doprinelo tome da odlučiš da upišeš Ekonomski fakultet?

Moja ljubav prema jezicima se javila još u ranom detinjstvu i bila mi je jedan od glavnih pokretača i usmerenja kroz osnovno i srednje obrazovanje. Ipak, pred kraj gimnazije, počela sam da razmišljam o ostalim svojim interesovanjima, ali i veštinama koje možda nisam u dovoljnoj meri koristila. Nakon analize testova profesionalne orijentacije sa školskim psihologom, ali u skladu sa svojim mogućnostima i karakterom, odlučila sam se na promenu. U tom momentu je možda ovaj preokret bio rizik, ali danas sa sigurnošću mogu reći da sam odabrala prvi i pravi, kako inače i glasi slogan mog fakulteta.