Prva impresija

prva-impresijaImpresija je subjektivni doživljaj koji se razlikuje od osobe do osobe. Može se reći da je to i sud ili utisak o nekome ili nečemu. To je celovita predstava o nekom sadržaju koji je proizvod opažanja i celovitih procesa saznanja u kojima učestvuju emocije, kao i neki drugi faktori.
Da bismo uopšte došli u situaciju da donesemo sud o nekoj osobi, ta osoba mora iz nekog razloga da dođe u naše opažajno polje i naša pažnja iz nekog razloga mora biti usmerena na nju. Svakodnevno se mimoilazimo sa mnogo ljudi dok idemo do radnje, na putu do fakulteta, kad izađemo na kafu sa prijateljima, ali te ljude ne primećujemo jer nismo imali razloga zbog kog bismo započeli proces opažanja.Neke teorije ličnosti sugerišu da zaključke o drugim osobama donosimo na osnovu relativno malog broja vidljivih karakteristika, bilo da su u pitanju fizički izgled ili odevanje. Kad druga osoba uđe u naše opažajno polje, mi težimo da formiramo impresiju o osobi u celini, čak i kad su podaci vrlo oskudni, jer naš mentalni aparat ne trpi rasparčanu impresiju. Naši površni sudovi o ljudima i brzopleto zaključivanje o karakternim crtama drugih samo su odraz osnovne tendencije opažanja ka organizovanju polja draži. U tome leži uzrok mnogih grešaka u opažanju osoba, koje se odnose na isuviše poverenja u prvu impresiju. Kasnija zapažanja biće pod uticajem ovih ranijih. Efekti prvog utiska pokazuju da je prva impresija o drugoj osobi naročito značajna za formiranje kasnijih stavova i ponašanja u interakciji sa drugim osobama. Na impresiju o drugoj osobi i greške o njoj utiču i neke sopstvene teorije ličnosti koje svi imamo, a kojih nismo uvek svesni.

Sigurno ste se upitali kako da impresionirate osobu s kojom se upoznajete, kako da se obučete pri prvom susretu? Za prvi susret odvojite vreme i potrudite se da se pokažete u što boljem svetlu. Prva impresija ili prvi utisak se stiče u samo nekoliko sekundi. Dovoljno je da pogledamo osobu − procenjujemo je gotovo trenutno, a pogled nam ide od vrha glave do obuće. Možda to niste primetili, ali probajte da sebe uhvatite dok vas neko upoznaje sa svojim poznanikom. Vi, zapravo, u trenutku prelazite pogledom preko te osobe i stvarate utisak o njoj tokom brzog i skoro automatskog procesa. Činjenica je da u samo nekoliko sekundi stičemo mišljenje o osobi na osnovu njenog držanja, izgleda, gestikulacije, manira, govora tela. Tako dolazimo do toga da prvu impresiju brzo i lako stičemo, ali isto tako i teško menjamo. Zato bi trebalo da pazimo da se prestavimo drugima u što boljem svetlu.
Dešava se često da ostavimo loš utisak na sagovornika, te da nam treba vremena da ga ispravimo. Na primer, imali ste ispit za koji ste učili i naučili gradivo, ali ste ipak pali. Dok odlazite sa ispita, pritiskaju vas neprijatne emocije kao što su tuga ili ljutnja i vi se u skladu s tim emocijama i ponašate, kako na fiziološkom tako i na bihevioralnom planu.
Potom upoznate neku osobu, a izgledate namrgođeno. Telo vam je ukrućeno, pesnice skupljene. Š ta mislite? Kakav utisak ostavljate na drugu osobu?
Da bismo se dopali osobama trebalo bi da sledeće principe detaljno pređemo, ali i usvojimo:


IZGLED - Sigurno ste se upitali kako da se obučete za prvi susret s nekim? Stara izreka da odelo ne čini čoveka danas se baš i ne može tako lako potvrditi. Način odevanja je i te kako bitan i za njega bi trebalo da odvojite vreme. Svojim oblačenjem ostavljate jak prvi utisak, pokazujete profesionalnost, inteligenciju. Naravno, od situacije do situacije zavisi šta ćete obući. Fizički izgled je takođe bitan kad se s nekim sastajete prvi put. Osoba s kojom se upoznajete ne zna da li je vaš izgled takav svakog drugog dana i da li ste se posebno zbog nje spremili za susret. Ovo vam je sjajna prilika da se pokažete u što boljem svetlu. To, naravno, ne znači da treba da izgledate kao neki glumac ili model, već da obratite pažnju na svoju pojavu. Sredite kosu. Muškarci ne bi trebalo da stavljaju ulje ili gel na kosu, jer je to prevaziđeno. Vosak na kosi izgleda mnogo bolje. Budite obrijani ili pak "fazonirajte" bradu. Devojke, ako nemate vremena da se fenirate, posle pranja kose podignite kosu u punđu, rep ili je jednostavno "izgužvajte". Uradite ono što znate da vam najbolje stoji i što vas neće dodatno opterećivati. Sa šminkom ne preterujte i "igrajte na sigurno". Prilagodite je mestu na koje odlazite. Puder je, naravno, obavezan, ali ne preterujte; rumenilo i maskara su takođe obavezni, dok se bez karmina i senke za oči može. Š to manje šminke stavite, to više vaša prirodna lepota dolazi do izražaja. Zapamtite da ste, ipak, lepši pol i da ste sve lepe na svoj način. Za oba pola važi da obuća mora biti čista. Obavezno na kraju stavite neki lep parfem.


KONTAKT - Potrudite se da dođete na vreme. Ukoliko zakasnite, vaše obajašnjenje nije bitno koliko sama činjenica da ste zakasnili. Planirajte da stignete ranije, navijte sat unapred i predvidite sve moguće zadrške koje vas mogu zadesiti na putu. Bolje je doći ranije nego kasniti, jer ćete u suprotnom verovatno narušiti prvi utisak. Pri rukovanju sa sagovornikom skinite naočare i pokažite oči. One su, ipak, ogledalo duše i volimo da ih vidimo pri razgovoru sa drugima. Bitno je da kontakt očima bude direktan svega tri sekunde. Ukoliko bude duži od sedam, stvara se neprijatna situacija za sagovornika. Dok pružate ruku, budite okrenuti ka sagovorniku sa uspravnim ramenima, nasmejte se i pazite da vam dlan ne bude okrenut ka gore, jer na taj način pokazujete da ste podređeni. Ne treba da bude okrenut ni nadole, jer to znači da želite da dominirate. Jednostavno, palac treba da bude okrenut ka gore. Ako osoba s kojom se rukujete ima neki od ovih navedenih pokreta, vi to ispravite tako što ćete joj diskretno okrenuti šaku kako treba. Rukovanje mora biti nežno, ali opet sa čvrstim stiskom ruke. To ne znači da devojka treba da jaukne od vašeg stiska. Rukovanje predstavlja prvi fizički kontakt i način na koji ste stisnuli šaku sagovornika pokazuje koliko imate čvrst karakter.


OPUŠ TENOST - Ako se osećate napeto ili ste nervozni, postoje znakovi koji će vas odati, a to ne biste želeli. Budite opušteni i pre svega budite ono što jeste. Ukoliko inače niste smirena osoba, učinite sebe smirenim tako što ćete misliti samo o pozitivnim stvarima koje ćete raditi, a ne o stvarima koje ne bi trebalo da činite. Dišite duboko, ravnomerno i pravilno, jer na taj način smirujete puls. Nemojte da mislite o proteklim susretima koji su propali, nego o onima koji su prošli u najboljem redu.


PAŠ½NJA - Ukoliko je naša pažnja usmerena ka sagovorniku, to znači da ga slušamo, a time ostavljamo dobar utisak.
OSMEH - Ako se smejete, stvarate dobru atmosferu, a osmeh je i zarazan. Ukoliko ste namršteni, drugi će vas doživeti kao "ljutka", a neke osobe ne mogu da se nose s namrštenim ljudima; uz to, tako ostavljate loš utisak. Topli osmeh opušta sagovornika. Na taj način osoba shvata da je komunikacija slobodna i otvara se.


POZITIVNOST - Ovo je deo koji je u nama i on treba da izađe na videlo sa onim što je izvan nas. Ako pričate neki događaj koji je tužan i pritom imate pozitivan stav i osmeh, vaš sagovornik će ostati zbunjen, jer to nije u skladu sa vašom pričom. Pričajte pozitivno, čak i ako ste napeti. Tenzija ne prolazi na prvim susretima.
PRIČA - Ako želite da odate utisak dobrog sagovornika i da čujete ono što vaš sagovornik ima da kaže, omogućite mu to tako što ćete pričati manje. Ne upadajte u reč svom sagovorniku.


OMETANJA - Da biste ostvarili kvalitetnu komunikaciju, nađite dobro mesto za razgovor koje je tiho, kako biste na taj način mogli da punu pažnju posvetite sagovorniku i da ga slušate sa razumevanjem.


EMPATIJA - To je saosećanje sa drugom osobom i doživljaj sveta s njene tačke gledišta, ali pritom treba da ostanemo nepristrasni. Iskrena empatija može da pomogne i vama i vašem sagovorniku, jer kada uspete da saosećate sa drugom osobom, lakše razumete ljude oko sebe i to vam pomaže da shvatite u kakvom svetu ta osoba živi. Empatija pomaže da sagledamo realnost, a ka tome težimo.


FOKUS - Nemojte dozvoliti da vam misli lete po prostoriji, fokusirajte se na priču. Ako ste razumeli glavnu ideju priče, vaš sagovornik će osećati da ste ga razumeli.


PITANJA - Kad postavljate pitanja u vezi sa pričom, pokazaćete da zaista slušate sagovornika i da se trudite da ga razumete. Ukoliko je pitanje upućeno vama, odgovor dajte sa kratkom pauzom.


AKTIVNO SLUŠ ANJE - Na ovaj način vaš sagovornik će se osećati shvaćeno i poštovano. Vi ćete bolje razumeti činjenice koje je sagovornik uputio vama, bićete svesniji situacije i osetićete kako je u tuđoj koži.
Ako mislite da su vam ovi principi pomogli i ako se spremate za prvi susret, želim vam da vam on bude prijatan i da ostavite pozitivan prvi utisak.

Nemanja Dostan,
Poslovna psihologija, Novi Sad
TA praktičar