Tamo gde se kupuje znanje, a ne diploma

tamo-gde-se-kupuju-znanje-a-ne-diplomaUstanova koja je uspela da među prvim institucijama u zemlji dobije akreditaciju - kako za ustanovu, tako i za same studijske programe na osnovnim i diplomskim akademskim studijama. Stereotipna Srbija ne zaboravlja da stavi lošiju etiketu na privatne fakultete, u odnosu na onu koju "lepi" državnim visokoškolskim ustanovama. Međutim, svi su svesni da bi izbor fakulteta trebalo da zavisi od kvaliteta, a ne od toga da li je u državnom ili privatnom vlasništvu.Kad bismo se osvrnuli na nedavna istraživanja sajta Infostud, uvideli bismo da se 91 odsto maturanata odlučuje za visokoškolsku

ustanovu čiji je osnivač republika samo zbog mogućnosti da se školuju o trošku države. Čak 75 odsto maturanata smatra da privatni fakulteti imaju bolji imidž od državnih, kao i da je tamo više zastupljena praktična nastava. 
           Takođe se navodi da su privatni fakulteti mnogo bolje organizovani i opremljeniji, kao i da su profesori pristupačniji, a da kvalitet ne manjka. Kad se sve sabere i oduzme, kaže statistika, ni privatni fakulteti više nisu toliko skupi, jer se uz školarinu dobijaju knjige, svi propratni materijali koji su potrebni studentima, rad u malim grupama, pristupačnost profesora i asistenata za konsultacije" Tu su i dobro opremljeni kabineti koji sa modernizovanom tehnikom doprinose još uspešnijem i boljem studiranju.
            Ovoga puta Vox daje doprinos zaustavljanju predrasuda o privatnim fakultetima predstavljanjem "Fakulteta za pravne i poslovne studije Dr Lazar Vrkatić" u Novom Sadu. Mi smo otvorili oči i poželeli da mladi sutra biraju kvalitet gde god da se on nalazi - bilo na državnom, bilo na privatnom fakultetu.

Zajedničko građenje kvaliteta


            Jedan od privatnih fakulteta na kome se, upravo, prepoznaje taj kvalitet jeste "Fakultet za pravne i poslovne studije Dr Lazar Vrkatić". Ustanova koja je uspela da među prvim institucijama u zemlji dobije akreditaciju - kako za ustanovu, tako i za same studijske programe na osnovnim i diplomskim akademskim studijama. Ustanova u kojoj se, kako poručuju njeni zaposleni, kupuje znanje, a ne diploma.
            Prof. dr Lazar Vrkatić je 2006. osnovao fakultet i nastavni centar u Nišu kako bi studentima bilo pruženo obrazovanje iz teorijskih i praktičnih znanja kroz osnovne i master akademske studije iz oblasti prava, poslovne psihologije, engleskog jezika, menadžmenta u poslovno-civilnoj bezbednosti i poslovnog menadžmenta. 
            Prema rečima dekanice ovog fakulteta prof. dr Mirjane Franceško, ova ustanova je nastala sa idejom da se napravi škola akademskih studija koja će biti moderna i usmerena na studente i u kojoj će se tražiti načini da se uspostavi dobra i kvalitetna komunikacija između nastavnika i studenata, kako bi to zaista bila razmena informacija. Vizija ove ustanove je formirmiranje visokih kriterijuma u stvaranju praktične primene znanja, sa željom da na taj način postanu jedna od najsavremenijih i najkvalitetnijih privatnih visokoškolskih ustanova u Srbiji i regionu. Takođe, teži se i sticanju obrazovanja kvalitetnih i kreativnih stručnjaka koji će biti osposobljeni za aktivno uključivanje u društvene i privredne tokove.
            Kvalitet se zasniva na kompetentnom nastavnom kadru i studentima. U fokusu aktivnosti su studenti kojima je neophodno preneti znanje, ali i razviti moralne i ljudske vrednosti. "Jedan od naših prioriteta je praćenje rada studenata tokom čitavog semestra, odnosno godine, i naravno, potenciranje njihove aktivnosti, u smislu da mogu da nam iskažu svoje mišljenje, ocene rad nastavnika, ali i da nam predoče svoje ideje i razmišljanja na zadate teme", objašnjava Franceško.
            Saradnja ove ustanove sa drugim viskokoškolskim ustanovama je prisutna i veoma značajna, a prema rečima dekanice, za takve poduhvate su uvek otvoreni. "Barijere koje možda i dalje postoje možemo otkloniti samo zajedničkim zalaganjem, a ja sam sigurna sam da ćemo u tome i uspeti.Želimo da učestvujemo u velikom broju naučnih projekata i kao institucija koja postoji pet godina treba da se dokažemo i pokažemo. Jedan od prvih projekata kojim se ponosimo jeste Tempus projekat, koji postoji godinu dana. Veoma sam srećna i zadovoljna što smo kao mlada, privatna, visokoškolska institucija mogli da budemo partneri u takvom projektu, koji je usmeren na unapređenje kvaliteta stranog jezika", dodala je ona.

Savremen način studiranja


            Fakultet za pravne i poslovne studije je mesto na kome se cene kreativnost i istraživački duh, mesto na kome studenti i profesori zajedno grade kvalitet. Ono po čemu je ova ustanova prepoznatljiva je savremeni, evropski način rada, kao i mladi profesori i eminentni stručnjaci iz zemlje i celog regiona. "Imamo profesore koji su godinama bili u privredi u praksi, pa mogu da je spoje sa teorijom, što je veoma važno. Za naše studente organizujemo različite posete, npr. Kliničkom centru, gde imaju praktičnu nastavu na neuropsihijatriji. Zatim, imaju priliku da vide pravo suđenje u sudu, mogu da prisustvuju obdukciji, da posete zatvor, kao i različite organizacije i kompanije, da vide kako oni posluju i na koji način se organizuju različita preduzeća. Kad studenti sa ovog fakulteta izađu iz klupa, neće biti iznenađeni - biće upoznati sa praksom i time kako određene instituije funkcionišu", ističe Franceško. Ona dodaje i da je neizmerno važno to što će tokom studija na ovom fakultetu oni izgraditi svoj stav o tome kakvo je njihovo radno mesto, šta će raditi i kako izgleda posao koji će obavljati. "Svaki student prolazi kroz vrlo temeljnu i dobro organizovanu praksu, gde mora da ima određeni broj sati, i to ne deklarativno - to zaista mora biti vreme provedeno na nekom radnom mestu, što organizuje i planira fakultet. Mislim da je upravo to budućnost viskokog obrazovanja", objašnjava Franceško. 
            Takođe, jedna od stvari koja ovu ustanovu izdvaja i čini prepoznatljivom je i humanost. Razvijanje upravo takvih vrednosti se veoma praktično ogleda i u stipendiranju dece iz hraniteljskih porodica, što predstavlja način da im se pomogne i da im se otvore vrata za sticanje znanja i podsticanje njihovog razvoja.

U mladima je budućnost


            Mladi predstavljaju buduće stubove društva, a ova ustanova to prepoznaje. "Mislim da radim najlepši posao na svetu, a to je da baš mladima prenosim ono što znam, jer ono u šta iskreno verujem su upravo oni. Volela bih da im mi, stariji, prenesemo naša iskustva, da ih osnažimo i damo im realnu nadu da nije sve tako crno, da nije sve tako nemoguće i da mnoge stvari u njihovom životu u ovoj zemlji zavise upravo od njih samih.Živeli smo u jednom burnom, nesrećnom periodu i ako neko može da napravi male pomake u našem teškom životu, onda je to upravo mlada generacija", duboko veruje Franceško. Njena poruka budućim pokretačima našeg društva je: "Mladi moraju razvijati aktivističku orijentaciju prema životu i ja bih volela da ih u klupama ove ustanove naučimo i motivišemo kako da se aktivno postave u svom životu. Nije dovoljno da završe fakultet i čekaju da dobiju posao, već da ga završe i da traže posao, odnosno da stvaraju sebi šanse". Franceško odbija da prihvati stav koji je trenutno rasprostranjen među omladinom, a to je da kod nas nije moguće dobiti posao i kvalitetno živeti. Ona veruje da ćemo, ako polako počnemo da pronalazimo i stvaramo svoje šanse, onda i u našoj zemlji, uz pomoć sopstvene kreativnosti, znanja i mladalačke energije moći da napravimo svojevrsnu oazu za život. "To ne može biti preko noći, ali ako iz dana u dan napredujemo u svom poslu, životu, radu, onda ćemo sigurno za nekoliko godina imati mnogo bolju situaciju", smatra Franceško.

Kako mislimo, tako ćemo i raditi


            "Š½ao mi je kad čujem podatak o velikom broju mladih koji napuštaju zemlju i koji smatraju da se posao može dobiti samo preko veze. Ako tako mislimo, tako ćemo i raditi. Zaista ne mogu da prihvatim da je samo preko veze moguće dobiti posao, ali ako ste tu filozofiju prihvatili onda ćete je i realizovati i onda nikada nećemo napraviti pomak u celoj priči. Naša institucija je upravo dokaz da se do posla ne dolazi preko veze. Mogu reći da smo kao ustanova dali doprinos zaposlenju u Srbiji, jer u našoj ustanovi imamo 120 zaposlenih nastavnika i saradnika. Kad bi svaka mala kompanija ili institucija napravila barem ovakav pomak, situacija bi za nekoliko godina bila mnogo drugačija", tvrdi Franceško. Njena želja, kao i svih ostalih sa Fakulteta za pravne i poslovne studije, jeste da rezultate rada vide u uspešnim mladim ljudima, koji će nakon završenih studija imati šansu da ta znanja i iskoriste na najbolji mogući način.

Uspomena na rad profesora Vrkatića


            Fondaciju je u junu 2008. godine u Novom Sadu osnovala porodica pokojnog profesora Lazara Vrkatića, po kome je i dobila ime. Nastala je s ciljem očuvanja uspomene na njegov pedagoški, naučni, intelektualni, humanitarni i društveno angažovani rad.
            Tokom svog rada, Vrkatić je davao veliki i nesebičan značaj negovanju, praćenju i pružanju šansi izuzetno nadarenim mladim studentima, te stoga fondacija dodeljuje tri vrste stipendija:

  • Srednjoškolcima sa stečenom Vukovom diplomom
  • Deci iz ustanova socijalne zaštite i hraniteljskih porodica
  • Studentima Fakulteta za pravne i poslovne studije.

            Na ovaj način Fondacija želi da promoviše ideale profesora Vrkatića, a to su: vera u velike intelektualne i saznajne potencijale mladih ljudi kroz njihov naučni ili umetnički rad u redovnom školovanju i usavršavanju, bez obzira na njihovo trenutno ekonomsko okruženje, kao i podsticanje spoznaje i istraživanja na putu ka ličnom usavršavanju i postizanju društvenih i humanitarnih ciljeva.

Tanja Ilijazović