LUČA MIKROKOZMA

23Usta govore ono čega je srce puno. Ne možemo da kažemo da nekoga volimo ako mu to nismo rekli ili delima pokazali. Jer koja je to ljubav koja nema svoj izražaj, koja ne proizvodi dela ljubavi. Kako možemo reći da ljubimo nekoga ako mu stalno prigovaramo, ako ga stalno kinjimo, tražimo da nam uradi ovo ili ono što mi volimo. Kakva je to ljubav kad nema darova ljubavi? Ona je kao drvo bez listova, kao smokva bez plodova, razgolićena i jalova.


Zato reci svojoj dragoj da je voliš, da ti je jedina, da je najlepša, tvoja mezimica. Govori joj to svaki dan iznova i ne reci: "Pa ona to zna, zna da je volim". U ljubavi se ništa ne podrazumeva i ne prećutkuje. Reci joj da je ljubav tvog života, da ne bi mogao bez nje ovaj dan. Reci joj da ti nedostaje, da si je željan kao jutarnje rose, kao što je suva zemlja žedna prolećne kiše. Reci joj da je posebna i neponovljiva, da voliš kako ti govori, kako ti se smeje, kako hoda i miriše.


Reci svome detetu da je ljubav tvog života, da ti je prva radost, spevaj uspavanku samo za njega. Reci mu da ti je vrlo važno, da si ga upravo takvog želeo i da je bolje od najsmelijih snova i želja koje si imao. Reci mu da je posebno. Podari ga onim do čega mu je stalo, što i ne sme da ti traži. Saslušaj ga i uteši, ukaži mu pažnju i grli ga čvrsto i dugo. I ne reci: "Zna ono da ga ja volim", da ne bi čitav život išlo iz ruke u ruke, za šaku ljubavi i par sladunjavih reči. Da ne bi klečalo pred nekim za malo pažnje i mirilo se sa udarcima i šikaniranjem.


Reci svojim roditeljima da ih voliš i ne reci: "Pa znaju oni da ih ja volim". Reci im da su ti veoma važni. Zahvali im za sve što su učinili za tebe. Reci im to glasno. Jer kad umru, možda će ti biti žao što to nisi činio svaki put kad bi te na vratima čekali. Poseti svog starog roditelja, posveti mu pažnju kao svome detetu. Saslušaj ga i ako si tu priču stotinu puta čuo. Saslušaj ga kad ti se jada na svoje bolesti. Izvedi ga u šetnju i povedi u kafić ili na neko slično mesto koje nikad nije video. Jer možda će ti biti žao kad više ne budeš imao prilike.


23 1Reci svome Bogu da ga voliš. Reci mu da ga ljubiš svim svojim srcem i svom svojom dušom, i svom svojom snagom. Da nemaš druge uzdanice sem Njega. Kaži to naglas i ne ćuti. I ne reci: "Pa zna on šta je u mome srcu". Ispovedi svoju veru, ne prećutkuj i ne stidi se. Jer koji ispovedi svoju veru, taj će biti spasen. Ne kaži da imaš vere sam za sebe, jer kakva je to vera ako nema svoj izražaj u delima ljubavi? Ljubavi prema nemoćnima, prema sirotinji, prema napuštenim udovicama, prema kopiladi koje je ovaj svet odbacio. A On te poziva da pokažeš ljubav prema malima, jer je rekao: Ko primi jednog od ovih malih kao da Mene prima; neće mu plata izostati jer neki su, primajući ovakve, ne znajući anđele božje primili. Neće im plata izostati.


Ispovedi i pokaži svoju ljubav prema bližnjima, pa ćeš ispuniti sav Zakon i sve Proroke. Ispunićeš sve norme, običaje, tradiciju, uzuse. Praktično i glasno pokaži svoju ljubav, pa nećeš pitati. "Š ta je trebalo da uradim, nije mi jasno".

 

Ljubav je kao vatra ognjišta u tvome srcu, i ne reci: "Nekad je gorela, nekad je bila silna, a evo sad se gasi". Raspiruj je svojim izjavama ljubavi; svaka reč, poklon i pažnja predstavlja novo drvo u ovom ognjištu ljubavi koja će podići novu vatru i raspaliti plamen. To Ognjište je ono koje ti utrobu greje i čuva. Jer Vatra čuva umornog putnika u divljini od noćnih zveri, koje se plaše ove Vatre i beže daleko. Ova će te Vatra čuvati od iskušenja, od nekih tinjalica koje te mame i koje ti nude svoju "ljubav" za sitne usluge. Raspaljuj svoju ljubav, raspaljuj svoju veru, jer čuvaće te u tamnim godinama koje dolaze, kad ljudska podrška izostane, kada svuda bude mrak kao u tunelu, kad budeš govorio: "Nisu mi mile". Ova Večna vatra će te voditi. To je Luča mikrokozma koja će goreti iznad tvoje glave, koja će dušu tvoju tešiti i krepiti i koja će ti pokazati Put.

Lav Lajović

Izvršni direktor Pobjede

Koordinatora Hrišćanskog pokreta Crne Gore