Predstavljamo Komitet znanja Srbije - KoznaS

Društvo znalaca

 

18Udruženje okuplja više od 160 saradnika iz Srbije i inostranstva. Među njima je 30% doktora nauka, isto toliko magistara i fakultetski obrazovanih entuzijasta i 10% izvanredno talentovanih studenata

"Nikada ne sumnjaj da mala posvećena grupa građana može promeniti svet; zapravo, jedino ga je to ikada i menjalo."

                                                                                                         - Margaret Mid -

 

U inat trendu odliva mozgova rodila se ideja o stvaranju udruženja koje bi okupilo mlade talente, stručnjake i entuzijaste. Zamisao je postala i zvaničan projekat 10. oktobra 2010. pod nazivom Komitet znanja Srbije − KoznaS. Ovo nevladino, neprofitno, nestranačko udruženje okuplja kako one koji se decenijama uspešno bave svojim poslom, tako i akademske građane koji završavaju ili su tek završili studije, a imaju znanja, volje, ideja i talenta.

 

Dobrim idejama treba dati šansu. Ako imate ideju, treba učiniti sve da realizacija dobrog rešenja ugleda svetlo dana. Smatramo da samo zajedničkim snagama možemo uspešno rešavati izazove koji se nalaze pred nama, pa organizacija promoviše stvaralaštvo iz deset različitih naučnih oblasti. U Komitetu znanja Srbije verujemo u znanje, verujemo u prednosti koje saradnja donosi, i da dobro organizovana struktura pruža mogućnost ostvarivanja ideja koje nose u sebi velike potencijale, objašnjava Danijela Vasić, generalni sekretar KoznaS-a.

 

Udruženje povezuje stručnjake različitih profila: medicinare, biologe, hemičare, novinare, filozofe, psihologe, književnike, slikare, ekonomiste, pravnike, inženjere, matematičare, studente i profesore, mlade talente i afirmisane stručnjake. Kako Vasićeva još kaže, zadatak KoznaS-a je da okupi ljude koji svakodnevno unapređuju lična znanja za svoje dobro, a samim tim i dobro zemlje u kojoj žive. Tako je danas u Udruženju više od 175 saradnika iz Srbije i inostranstva. Među njima je 30% doktora nauka, isto toliko magistara i fakultetski obrazovanih entuzijasta i 10% izvanredno talentovanih studenata. U proseku, saradnici KoznaS-a imaju 34 godine.

 

Udruženje duboko veruje u timski duh i timski rad, a vođeno je motom da niko ne može sve, da svako može ponešto i da jedino zajedno možemo ostvariti cilj. Glavni cilj KoznaS-a jeste da se nauka i umetnost u Srbiji podignu na viši nivo, da se ljudski potencijal i ideje iskoriste na adekvatan način, da se spreči odliv mozgova i ljudi zadrže u zemlji, kao i da se pruži prilika mladim i perspektivnim osobama da pronađu svoj prostor za rad, ističe Vasićeva.

 

Članstvo u Komitetu znanja Srbije je besplatno i član može postati svako ko se po znanju istakao u oblasti koju predstavlja. Prvi korak ka članstvu jeste popunjavanje Pristupnice, koja se može naći na sajtu Komiteta (www.koznas.org). Nakon ostavljanja stručne biografije i osnovnih podataka sledi analiza i odlučivanje Naučnog odbora da li kandidat odgovara profilu članstva. Ukoliko Naučni savet da pozitivan odgovor, kandidat dolazi na intervju radi boljeg upoznavanja i predstavljanja mogućnosti za rad i saradnju.

 

Svaka od naučnih oblasti ima svog predstavnika koji je ujedino i koordinator određene oblasti. Takođe, udruženje ima i predstavnike po većim gradovima u Srbiji, kao i u svetu. Prema rečima Vasićeve, cilj ove rasprostranjene mreže je upravo što bolje i veće povezivanje stručnjaka, kao i što lakša koordinacija i uspostavljanje kontakata širom sveta sa našim ljudima.

 

Projekti koji se rade u okviru organizacije i partnerstava sa drugim organizacijama su različiti. Do sada je KoznaS uspešno realizovao tri projekta iz oblasti psihologije, defektologije i aktivizma građana, a započeo jedan veliki projekat pod nazivom Srpska naučna televizija.

 

KozneT

U okviru organizacije otvorena je interna društvena mreža pod nazivom KozneT, koja služi kao baza podataka svih članova. Na društvenoj mreži članovi se mogu međusobno videti i komunicirati, baš kao i na ostalim društvenim mrežama. Cilj KozneT-a je upravo u tome da poveže ljude, olakša im pristup fondovima i donatorima, predstavi im aktuelne konkurse i pozive na projekte, kao i da im ukaže na mogućnost međusobne saradnje.

 

M.P.

"¢ Asistencije, preporučivanje i davanje informacija u vezi sa zapošljavanjem, kao i povezivanje sa poslodavcima.

"¢ Konsultacije, savetovanja i ostale aktivnosti na zahtev članova.

"¢ Informisanje o aktivnostima, vestima i inovacijama iz oblasti koje su predmet interesovanja članova.

"¢ Pristup korporativnoj mreži Kolektivnih članova, Prijatelja i Partnera KoznaS-a.

"¢ Konsultacije, saveti, informacije, kao i svaka druga vrsta pomoći vezana za dalje obrazovanje i usavršavanje, stručni i naučni razvoj članova Koznas-a.