"Univerzitetski odjek" - prve i jedine univerzitetske onlajn novine u Novom Sadu

11Ako želite da na jednom sajtu čitate o studentskim problemima, bodovima, ispitima, menzama, domovima, o korupciji u visokom obrazovanju, zapošljavanju preko veze, "sređivanju" smeštaja u dom, ali i o uspešnim studentima, aktivnostima studentskih organizacija, kritike predstava, koncerata i izložbi i o svemu onome što može zainimati budućeg akademskog građanina, univerzitetske onlajn novine "Univerzitetski odjek" (www.univerzitetskiodjek.com) su pravi medij za vas.

"Univerzitetski odjek" je osnovala neformalna grupa studenata Odseka za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, s idejom da se pokrenu prve i jedine univerzitetske onlajn novine novosadskog univerziteta i jedne od ukupno tri tog tipa u Srbiji. Novine su osnovane u decembru 2011. godine s ciljem da se studenti informišu o svemu što se dešava u kampusu i u gradu, a tiče se njih samih i upravo to ih čini jedinstvenim. Vizija "Univerzitetskog odjeka" je da ono o čemu se dosad šuškalo među grupicama studenata počne da odjekuje preko sajta. Obrađuju se društvene teme, kultura i sport, ali iz drugog ugla - ugla za studentske oči i uši. Misija redakcije nije da ima samo afirmativan stav prema dešavanjima, već da kritički i objektivno sagleda pojave u kampusu i o njima obaveštava.

Ono po čemu se ovaj medij još razlikuje od ostalih je to što članovi redakcije rade volonterski, pa su ove onlajn novine potpuno finansijski nezavisne, što studentima omogućava da pišu o čemu god hoće bez straha da neće dobiti platu ili da će im funansijski moćni pojedinac ugasiti medij.
U ovim univerzitetskim novinama svako ima priliku da stekne iskustvo u svojoj budućoj profesiji, pa tako na primer studenti novinarstva mogu da pišu tekstove ili snimaju priloge, studenti srpskog jezika da ih lektorišu, studenti Akademije mogu da pomognu oko fotografije i kamere, ali i da se izraze crtajući stripove, dok budući nutricionisti mogu da predlažu recepte za rubriku Studentski kuvar. Naravno, u "Odjeku" ima mesta i za studente sa ostalih fakulteta; bitna je samo dobra ideja pomoću koje svako može da pronađe svoje mesto u njegovoj redakciji i svojim idejama doprinese razvoju ovog jedinstvenog lista.

Stoga, ako imate problem na fakultetu, želite da ukažete na neku pojavu, smatrate da u kampusu postoji nepravda, a želite da studenti čuju za to, ili pak želite da se i sami uključite u rad "Odjeka", pišite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.">Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Radmila Š uljagić, Univerzitetski ODJEK