Gladni znanja

4Akademcima koji žele da se usavršavaju na raspolaganju je sve više stipendija, kao i konkursa na koje mogu slati svoje radove. Svoje znanje mogu da unaprede i kroz rad sa stručnjacima u okviru različitih istraživačkih projekata.

 

Sa dovoljno volje, ambicioznim stavom i željom da se sutrašnje zanimanje što bolje savlada, mnogi studenti se jos za vreme studija odlučuju da odu korak dalje i kroče bliže budućem pozivu. Tako je danas sve više njih koji pokazuju da studiranje ne mora da se svodi samo na predavanja i polaganje ispita. Uz svakodnevne školske obaveze, oni pristaju da se "namuče" malo više i steknu iskustvo u struci ne bi li spremniji, nakon diplomiranja, dočekali svoja prva radna mesta.

 

Akademcima koji žele da se usavršavaju na raspolaganju je sve više stipendija, kao i konkursa na koje mogu slati svoje radove. Najbolji studenti svoje znanje mogu da unaprede i kroz rad sa stručnjacima, u okviru različitih istraživačkih projekata. Osim ovih naučnih načina usavršavanja i upoznavanja sa budućim zanimanjem, iskustvo je moguće steći i u mnogobrojnim preduzećima koja organizuju praksu i tako mladima pružaju mogućnost da se upoznaju sa radnom atmosferom.

 

4 1Jedna od onih koja se nije libila da se okuša dalje od matičnog fakulteta je studentkinja fizike na novosadskom Prirodno-matematičkom fakultetu Nataša Lalović. Ona je dobila stipendiju za boravak na Institutu za istraživanje teških jona u okolini Darmštata u Nemačkoj. Tamo će provesti oko dva meseca, radeći na odabranom istraživačkom projektu. "Svakom studentu se odabere supervizor, u zavisnosti od oblasti koju je izabrao. Za to vreme postoje predavanja i razne aktivnosti u vezi sa istraživanjem. Izabrala sam nuklearnu spektroskopiju, jer to ima veze sa onim što sada radim", otkriva Nataša. Za ovu stipendiju, kaže, saznala je sasvim slučajno − od druga kog je upoznala na konferenciji iz fizike, 2010. godine na Siciliji. Zanimljivo je da će ona biti prva studentkinja iz Srbije koja će raditi projekat na ovom institutu.

4 2Priznanja na raznim konkursima su takođe način da ime nekog studenta postane prepoznatljivo u oblasti kojom se bavi. Studenti žurnalistike na Filozofskom fakultetu Gordana Ivković i Milan Kodžo dobitnici su nagrade "Milena Blagojević" za radijski prilog "Volim te u Š angaju". Ona se dodeljuje najboljim mladim radijskim novinarima do 35 godina. Ovaj radijski paket nastao je u okviru predmeta Mediji i nacionalne manjine. Razmišljajući o temi priloga, odlučili su da ne govore samo o kulturi jedne nacionalne manjine, već su odabrali da prikažu kako deca koja pripadaju različitim manjinama provode zajednično vreme. "Sasvim slučajno sam bio u biblioteci u Š angaju. Snimao sam prilog za medij za koji radim i shvatio da je tu zanimljiva atmosfera", priča Milan. Ispostavilo se da su na dan snimanja deca imala radionicu na kojoj su učila da na više jezika kažu "Volim te". "Meni je naročito drago što reportaža ne prikazuje samo odnos većine prema manjini, već odnos među grupama koje su tu manjine. Mislim da je to njena originalnost", smatra Gordana.

 

Vesna Rabuzin i Ivana Fišić,Žurnalistika,

Univerzitetski ODJEK

 

 

Nataša Lalović je jedna od najboljih studentkinja novosadskog univerziteta, sa prosekom 10,00. U toku studija, bila je u više navrata učesnica naučnih konferencija, od kojih je na Siciliji 2010. bila najmlađi učesnik, kada je imala samo 21 godinu. Pisala je blog na Egzitovom sajtu i bila stipendista prve generacije "State of exit'' fondacije. Pored studija piše i za blog "Svijet fizike", a kaže da je njena strast nuklearna fizika. Gordana Ivković i Milan Kodžo su na master studijamaŽurnalistike i već nekoliko godina rade u medijima.