"Onaj koji želi dati"

volonterizamPrimenom svojih osnovnih vrednosti, a to su solidarnost, tolerancija, ravnopravnost, mir, nenasilje i život u skladu sa prirodom, volonterizam budi i ističe ono najbolje i najlepše u čoveku.

Pojam volonter dolazi iz latinskog jezika i doslovno znači "onaj koji želi dati". Volonterski rad je najšire definisan kao dobrovoljan i besplatan rad u korist drugih ili za opšte dobro. Ova definicija, koja je u načelu svakako istinita, u ovdašnjoj društvenoj realnosti često dovodi do reakcije "sve je to lepo i krasno,ali ja nemam ni vremena ni novca da radim za džabe".

Da bismo "oterali" ovakve i slične zablude, koje se kao paukova mreža pletu oko volonterskog angažmana, tu prvobitnu definiciju moramo proširiti. Naime, volonterski rad jeste altruističkog i humanog karaktera, ali, ono što je u čitavoj priči zaista bitno je to da volonterskim radom ne dobijaju samo njegovi kranji korisnici, već i sami akteri - volonteri. Dakle, "onaj koji želi dati" daje, ali i dobija. Bez obzira na to što nije plaćen novcem, on ne radi za džabe. Naprotiv, dobija mnogo više. U zavisnosti od motivacije volontera i ličnih vrednosti i uverenja, volontiranjem svako uglavnom dobija ono najbolje za sebe u datom trenutku. Neko tim podatkom upotpunjuje CV, neko samo svoju dušu, a najčešće dobija zadovoljstva "u paketu". U svakom slučaju, reč je o dobitku neprocenjive vrednosti.
            Š ta i kako volonteri dobijaju? Vrlo konkretno - znanje, veštine i iskustvo, koje kasnije mogu primeniti u svojoj profesiji. Naime, volonteri  tokom svog angažmana mogu savladati novi jezik, zanat, upoznati druge kulture, izveštiti se u komunikaciji, postati svesni svojih kvaliteta, ali i trenutnih granica, izgraditi zdravo samopouzdanje i tome slično. Znači, dobijaju nebrojeno mogućnosti za lično napredovanje, a sve stečeno na potpuno drugačije načine od onih koje imamo priliku da iskusimo tokom formalnog školovanja ili radnog staža. Ako radimo ono što volimo, i to bez pritiska da posao mora biti urađen na određeni način, to je uvek odlična polazna tačka za dobre rezultate. Takođe, svako dobija mogućnost da bira polje delovanja u kom će njegovo zalaganje dati nabolji rezultat.
            Dalje, ljudi koji su se dobrovoljno okupili oko zajedničke ideje i/ili uzvišenog cilja, stvaraju uglavnom zdravo i prijateljsko okruženje, gde je svako dobrodošao, jednako prihvaćen bez obzira na pol, starost, obrazovanje, rasu, nacionalnost, društveni status, političke i religijske stavove i sve ostale vidove različitosti. Važno je napomenuti i to da su svi dobrodošli, bez obzira na to koliko vremena mogu da izdvoje za volontiranje.
            Ali, šta je zaista najlepše što volonter dobija? Svest o tome koliko je ne samo lepo, već lako i moguće biti dobar čovek, bez obzira gde smo rođeni i u kojim uslovima odrastamo i živimo. Primenom svojih osnovnih vrednosti, a to su solidarnost, tolerancija, ravnopravnost, mir, nenasilje i život u skladu sa prirodom, volonterizam budi i ističe ono najbolje i najlepše u čoveku. Fokus sa onog "ja, moje i naše" se pomera na saznanje o tome šta znači biti društveno odgovorno biće, a misao o onome "šta sve ne možemo" biva zamenjena osećajem "koliko u stvari možemo".

Jovana Š krijel,
Volonterski centar Vojvodine

Volonterski centar Vojvodine (VCV) u svojoj ponudi ima nekoliko programa razmene volontera u inostranstvu, ali nudi i mogućnosti za volontiranje u lokalu. Najpopularniji su međunarodni volonterski kampovi kao oblik kratkoročnih projekata u inostranstvu do dve nedelje. Tu su i omladinske razmene sa naprednijom tematikom, a i dugoročni oblici volontiranja, što podrazumeva volontiranje u inostranstvu i do godinu dana. Većina programa pokriva troškove smeštaja, hrane, pa i puta. Volontiranje u lokalu organizuje se u saradnji sa drugim organizacijama kojima su potrebni volonteri. VCV preuzima na sebe obavezu da obezbedi kvalitetnu obuku volontera. Za više detalja posetite sajt www.volontiraj.rs