Studenti, dajmo sve od sebe

studenti dajmo sve od sebeSlogan "Dajmo sve od sebe" obeležio je ovogodišnji 14. jun - Svetski dan davalaca krvi - i još jednom podsetio na važnost uključenja što većeg broja građana u ovakve akcije, a pogotovo omladine. Prema rečima Gordane Antuljeskov, PR-a Instituta za transfuziju krvi Srbije, ovogodišnja akcija posvećena je mladima od kojih se očekuje da još u ranoj mladosti postanu dobrovoljni davaoci, kako bi to bili i u budućnosti.

            "Na Studentskom trgu u Beogradu je 76 studenata dalo krv, što predstavlja veliki broj u odnosu na prethodne godine, naročito ako imamo u vidu vremenske prilike tog dana. Osim davanja krvi organizovane su i druge aktivnosti poput izložbe fotografija sa prethodnih akcija, pokazane su vežbe iz prve pomoći, a i uručene zahvalnice najistaknutijim volonterima, saradnicima i višestrukim davaocima krvi. Bilo je zabave, dobrog raspoloženja, spremana su jela u kotliću... Jednostavno, veoma uspešna i zabavna akcija", objasnila je Gordana Antuljeskov.


            Instituti za transfuziju krvi u svim regionima naše zemlje uspešno sarađuju boreći se za isti cilj. Svake godine osmišljavaju mnogobrojne akcije kako bi prikupili što više ove dragocene tečnosti. Jedna od takvih zamisli je bila i akcija Novosadske farmaceutske studentske asocijacije (PSANS), koja je u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine sprovela inicijativu "Budi i ti davalac krvi". Ovim projektom su želeli da javnosti ukažu na dobrobit koju svako čini davanjem krvi onima kojima je ona preko potrebna, kao i na osnovne preduslove koje dobrovoljni davalac mora da ispunjava da bi poneo to zvanje.


            Uz podršku rektora Univerziteta, dekana svih fakulteta i studentskih organizacija, Zavod za transfuziju krvi u Nišu takođe uspešno sprovodi akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, na koje se odaziva veliki broj studenata, rekla je za Vox dr Biljana Nikolić, pomoćnik direktora Zavoda, koordinator svih akcija i načelnik za prikupljanje, testiranje i proizvodnju produkata od krvi. "Najveći broj studenata davalaca su sa Tehničkog i Medicinskog fakulteta. Dešava se čak i da studenti dođu da daju krv i onda odu da polažu ispit", otkrila je ona. Zavod za transfuziju krvi u Nišu zajedno sa Cvenim krstom sprovodi edukativne programe za sve građane, a po ugledu na Institut za transfuziju krvi Srbije trebalo bi da počnu i sa edukacijom namenjenom isključivo studentskoj populaciji. "Mladost je najlepša. Studenti su pokazali da se, bez obzira na ono što nosi studentski život, ipak može odvojiti pet minuta koji će nekome ulepšati dan, a možda i ceo život", poručila je Biljana Nikolić.


            Studentska populacija je ona od koje se mnogo očekuje kad je dobrovoljno davanje krvi u pitanju. Studenti predstavljaju buduće nosioce društva, koji bi trebalo da svojim primerima pokažu šta je zaista važno. "Studente bih ohrabrila da budu redovni davaoci krvi i kada završe fakultet. Da u svom novom radnom i životnom okruženju neguju vid društvene odgovornosti i korporativne svesti sa zrelošću", poručila im je Gordana Antuljeskov.

Institut za transfuziju krvi Srbije 011/244-2651

Zavod za transfuziju krvi Novi Sad 021/424-799

Zavod za transfuziju krvi Niš 018/453-3106

Definicija dobrovoljnog davanja krvi iz Preporuke R(95) Saveta Evrope glasi: "Davanje krvi se smatra dobrovoljnim i neplaćenim kad osoba daje krv, plazmu ili ćelijske komponente svojom voljom i kad za to ne prima nadoknadu, bilo novčanu ili neku koja se može smatrati zamenom za novac. Zamenom za novac smatra se uzimanje slobodnih dana na poslu, osim ako to nije neophodno zbog davanja krvi ili putovanja. Simbolični poklončići, osveženje ili nadoknada putnih troškova u skladu su sa dobrovoljnim i neplaćenim davalaštvom".
Osamdeset posto svih ljudi barem jednom u životu zatreba krv, a mogućnost pribavljanja krvi je svakim danom sve teža.

Ko su davaoci krvi u Srbiji?

  • Zaposleni 69,18 %
  • Učenici 10,30 %
  • Studenti 13,02 %
 • Ostalo građanstvo 7,5%
 • "Eto, jutros sam se po treći put pridružio dobrovoljnim davaocima krvi. Sebi sam ulepšao dan i popravio zdravlje, a nekome verovatno produžio zivot. Procedura je prosta i kratka, čak i zanimljiva. Prvo su mi izmerili pritisak, bocnuli me u prst da mi izmere hemoglobin, a onda su mi izvadili krv. Odmah da vam kažem da nije ništa strašno. Preporučio bih svim ljudima koji su u mogućnosti da se priključe dobrovoljnim davaocima krvi, jer tako nekome možete spasiti život", ispričao je Jugoslav, student iz Čačka.

  Tatjana Pavić
  Medicinski fakultet, Novi Sad