Dvadeset peta Univerzijada

univerzijadaIako održana u julu mesecu vredna je pažnje jer predstavlja najveći sportski događaj na svetu u 2009. godini kao i najveću sportsku manifestaciju ikada organizovanu u Srbiji 

Jubilarna dvadeset peta Univerzijada okupila je oko 9 000 sportista - akademaca iz 170 zemalja koji su se takmičili u 15 sportova i 208 disciplina. Podeljeno je 14 675 medalja, od kojih je 19 ostalo u Srbiji i to 5 zlatnih, 5 srebrnih i 9 bronzanih, a preko 500 hiljada gledalaca iz oko 60 zemalja pratilo je takmičenja. U organizaciji Univerzijade učestvovalo je 10 000 volontera kao i 5 000 ljudi koji su radili na pripremi takmičenja za koje je predsednik FISU-a Džordž Kilijana dao čistu desetku i okarakterisao takmičenje kao podvig Srbije.

Iako sportski događaj, procene šarmantnosti i lepote se nisu mogle zaobići. Po navodima Blic-a Srpkinje su proglašene za najlepše a Italijani za najzgodnije sportiste na Univerzijadi.

Na osnovu istraživanja koje je urađeno neposredno posle Univerzijade, 69 odsto građana Srbije misli da je njeno održavanje jako značajno za našu zemlju, a čak 93 odsto njih smatra da je ovo sportsko takmičenje bilo odlično organizovano. Dve trećine naših građana pratilo je Univerzijadu, a više od 500 000 njih prisustvovalo je sportskim takmičenjima. Ceremoniju otvaranja gledalo je 2,7 miliona građana i čak njih 95 odsto ocenilo je otvaranje Univerzijade čistom peticom. Univerzijadu u Beogradu je ocenjivalo i oko 6 000 sportista i članova delegacije zemalja učesnica (Rezultati istraživanja preuzeti sa zvaničnog sajta Univerzijade).

Srbija je ovog puta pokazala pravu sliku o sebi  i postavila težak zadatak organizatorima naredne, 26. Univerzijade u Š enŽenu.

Angela Trauter, dvadesetšestogodišnja Kanađanka, diplomirani kineziolog, od svoje trinaeste godine trenira fudbal. Smatra da je uspešan sportista onaj koji daje najbolje od sebe, spreman je da se takmiči i igra timski. Došla je na Univerzijadu sa očekivanjem da vidi različite nivoe takmičenja, upozna sportiste iz drugih zemalja i čuje njihove poučne priče, upozna različite kulture ali i da sa svojim timom osvoji peto mesto. Po njenim rečima ta očekivanja su ispunjena. Ljude iz naše zemlje opisuje kao veoma prijateljske i gostoprimljive. Misli da zbog obaveza oko Univerzijade nije imala priliku da stvarno vidi Srbiju i Beograd i da zbog toga možda nije dovoljno motivisana da se vrati kao turista.   

Karel Lileoja iz Estonije, trkač srednje udaljenosti, poslednjih sedam godina trenira atletiku, završio je studije estonskog jezika i trenutno magistrira komunikologiju. "Došao sam u Beograd sa željom da uživam u atmosferi Univerzijade, upoznam nove ljude i uđem u polufinale. Posebno mi je zadovoljstvo to što sam upoznao dosta vernika u okviru religijskog centra Univerzijade." Ovo mu je prva poseta Srbiji i voleo bi ponovo da dođe i, kako kaže, vidi još jednom ovu predivnu zemlju.

"Bila mi je čast da prisustvujem Univerzijadi u Beogradu, uživala sam na utakmicama i obilasku grada. Igre su veoma lepo organizovane, a Beograđani su ljubazni i uvek spremni da pomognu. Naročito me je impresionirala odlična lekarska nega za učesnike igara i za veliki broj volontera. Bilo je vrlo zabavno svakodnevno upoznavati ljude iz toliko zemalja i prisustvovati mnogim sportskim događajima. Atmosfera je bila sjajna i bilo je lako započeti razgovor sa ljudima", govori Beki Li iz Kanade, koja je bila jedan od volontera na Univerzijadi. "Najlepši momenti koje sam provela na Univerzijadi dogodili su se kada sam upoznala grupu malih školaraca na jednoj odbojkaškoj utakmici. Oni su izabrali kao deo školskog projekta da navijaju za reprezentaciju Kanade na ovoj Univerzijadi. Posetili su kanadsku ambasadu pre utakmice i tamo se opremili svime što im je trebalo za navijanje: zastavama, privremenim tetovažama, balonima. Bili su oduševljeni kada su upoznali "˜pravog Kanađanina"™, to jest mene, te sam ih predvodila i naučila kako da vatreno navijaju za kanadsku odbojkašku ekipu! Teško je reći ko se više zabavljao, deca ili ja!", objašnjava Lijeva. "Drago mi je što smo odseli u starom delu Beograda u hostelu umesto u sportskom selu u Novom Beogradu, jer smo tako imali prilike da upoznamo "˜pravi"™ grad i ljude u njemu. Sprijateljili smo se sa ženama koje rade u kafiću u Krunskoj ulici i naučili neke jednostavne fraze na srpskom jeziku. Možda neću imati više prilike da ponovo dođem u Beograd, ali ću se sa zadovoljstvom prisećati svog vremena provedenog ovde", rekla je Beki.

Ivana Dudok iz Erdevika, srednju školu i studije zavrsila je u Slovačkoj. Trenutno živi u Holandiji i zaposlena je u okviru međunarodne organizacije Athletes in Action koja radi sa sportistima, a na Univerzijadi je učestvovala u Religjskom centru u Univerzitetskom selu. Dolazak na Univerzijadu vidi kao ostvarenje svog sna i nada se da će imati priliku da bude deo Olimpijskih igara. "Upoznala sam sportiste iz Afričkih zemalja, Teksasa, Iraka, Kube... Provodili smo dosta vremena zajedno u želji da ih ohrabrimo kako bi bili spremniji za takmičenja. Religijski centar je svakodnevno posećivalo dosta sportista iz različitih zemalja što je pokazalo da je iskrena vera u Boga prisutna među mnogim sportistima i da oni svoju snagu pred takmničenje, jednim delom, crpe upravo iz nje", kaže Ivana.

Srđan Milićević, Srbija - volonter na Univerzijadi: "Nadao sam se da će Univerzijada ovog leta Beogradu, ali i našem društvu, doneti mnogo dobrih stvari. Prijatno sam iznenađen jer je sam događaj u celini premašio moja očekivanja. Posebno je važno okupiti ovako veliki broj sportista koji se takmiče na najvećem sportskom događaju organizovanom za studente, ali isto toliko je vredan i onaj momenat izvan borilišta kada se stiču nova prijateljstva, upoznaju druge kulture i različiti ljudi. To je bogatstvo kome treba da težimo jer će svakog od nas učiniti mudrijim i bogatijim, a tako ćemo pozitivno uticati i na samo društvo. Događaji kao što je ovaj, očit su pokazatelj da možemo da živimo u slozi, uprkos različitostima u načinu razmišljanja i ponašanja. Posebno su me oduševili volonteri na Univerzijadi. To su sjajni momci i devojke koji su svojim požrtvovanim radom i spremnošću da pomognu u svakoj situaciji, predstavili Srbiju kao sjajnog domaćina ovih igara i poslali u svet pravu sliku o nama. Smatram da su zbog toga postali pravi ambasadori naše zemlje jer su u trenutku kada je svet došao u "˜naše dvorište"™ pokazali sliku srpskog naroda kao toplog i gostoprimljivog. Ova Univerzijada će dugo ostati u mom sećanju ali ne samo zato što je poslala sjajnu poruku o nama u svet, već što je barem malo povratila nadu u nas, da možemo postati društvo u kome se ponovo cene one prave vrednosti." 

Tanja Ilijazović