DOBRODOŠ LI U BLOGOSFERU

blog logoBlogovanje kao novi vid komunikacije

Blog je vebsajt sa redovnim unosima komentara, opisa događaja ili drugog materijala kao što je slika ili video zapis. Unosi su uglavnom prikazani po obrnutom hronološkom redosledu, dakle, najnoviji unosi su na vrhu stranice.
Mnogi blogovi pružaju komentare ili vesti o određenoj temi, drugi funkcionišu više kao lični onlajn dnevnici. Važan deo bloga je mogućnost čitalaca da ostave komentare. Većina blogova je uglavnom tekstualna.
Decembra 2007. god., pretraživačka mašina Technorati pratila je više od 112 miliona blogova.

Reč blog u poslednje vreme ima opuštenije značenje i predstavlja svaki deo medija gde subjekt izražava svoje mišljenje i jednostavno priča o nečemu što ga zanima.

Postoji mnogo raznih vrsta blogova. Osnovna podela bi se mogla izvršiti na lični i korporativni blog. Lični blog je najčešći oblik i predstavlja lični dnevnik ili komentar od strane pojedinca. Blogeri su uglavnom ponosni na svoje tekstove, čak iako ih niko nikada ne pročita. Blogovi često postaju više od načina komunikacije, postaju način refleksije na život ili umetnička dela. Naučnicima je odavno poznata i terapeutska pogodnost pisanja o ličnom iskustvu. Dakle, blog može da bude privatan, kao što je u većini slučajeva, ili može da se koristi u poslovne svrhe. Korporativni blogovi se koriste interno da uvećaju komunikaciju i kulturu u korporaciji ili eksterno za svrhe marketinga, brendinga ili PR-a. Pojava mobilnih telefona sa digitalnim kamerama omogućila je objavljivanje video sadržaja i slike na Internetu odmah po snimanju. Stoga se razlikuju videoblog koji sadrži video zapis i zove se vlog, fotoblog koji sadrži slike, linkblog koji sadrži linkove, skečblog koji sadrži portfolio ili nacrte, MP3blog koji sadrži muziku u MP3 formatu i Mikroblog koji omogućava korisnicima da pišu kratke tekstove (obično manje od 200 karaktera) koje mogu da vide svi ili izabrana grupa. Status update na popularnim sajtovima za druženjeFacebook i MySpace je primer mikrobloga. Neki blogovi govore o određenoj temi kao što su politički blogovi, blogovi o putovanjima, modni blogovi, obrazovni blogovi, blogovi klasične muzike... Postoji još i splog, koji nije legitimni blog, i služi isključivo za spemovanje tj. slanje nepoželjne pošte.

Kolektivna zajednica svih blogova je blogosfera. Rasprave u "blogosferi" često  su bile korišćene od strane medija kao pokazatelj javnog mišljenja o raznim temama. Neke institucije vide bloging kao način da se zaobiđu razni filteri i poruke dostave direktno publici. Ima mnogo primera blogera koji su objavili knjige zasnovane na svojim blogovima. Nagrada za najbolju knjigu zasnovanu na blogu počela je da se dodeljuje 2005. godine. Međutim mnoge od ovih knjiga se nisu prodavale onako dobro koliko su njihovi blogovi bili posećeni. Samo je bloger Taker Maks dospeo na Listu bestselera Nju Jork Tajms-a.
Blogovanje je naročito popularno na razvijenom Zapadu gde su čak velike medijske kuće osnovale svoje blog servise čiji su članovi novinari. Međutim, Srbija uveliko zaostaje i za susednim zemljama u regionu. Ovom fenomenu se ne posvećuje dovoljno medijske pažnje, ali to nije sprečilo ljude iz Srbije da postanu odani poklonici ovakvog vida komunikacije.

ANTRFILE 1 - NASTANAK
Prvi blog servis pod nazivom "Robot wisdom" napravio je Jorn Barger devedesetih godina prošlog veka. On je ostavljao komentare na određene tekstove i tako razvio novi način komunikacije među korisnicima interneta. Danas postoji moderni "Blog servis" čija je svrha da omogući svima da kreiraju svoju veb stranicu. 

ANTRFILE 2 - POPULARNOST
U avgustu 2006. godine, Technorati je otkrio da je najposećeniji blog na internetu blog kineske glumice Xu Jinglei koji je imao preko 50 miliona poseta. Neki drugi analitičari očekuju da će blogovanje opasti kada ljudi potpuno upoznaju ovaj fenomen. Za veliki porast popularnosti blogovi mogu da zahvale padu interesa za masovne medije. U Sjedinjenim Američkim Državama se publika okrenula većem broju kablovskih kanala, a izdavaštvo je krenulo u smeru mikro publikacija.

ANTRFILE 3 - PROBLEMI
Nekoliko slučajeva protiv blogera povodom klevete ili nepouzdanosti je izneto pred nacionalne sudove koji su doneli različite presude. Blogovi mogu da imaju posledice i u politički osetljivim područjima. Oni se mnogo teže kontrolišu nego RTV prenos ili čak štampa. Stoga totalitarni i autoritarni režimi traže načine da suzbiju blogove ili da kazne one koji ih održavaju.

ANTRFILE 4 - Aleksandar Maričić, 22, FPN, koristi blog tj. dopunjuje ga dva do tri puta mesečno. Smatra da je blogovanje dobar način da se saznaju mnoge interesantne stvari zbog ogromnog broja tema koji se tu nalaze. Nažalost "blogosfera" je poprilično zakrčena i nije uvek lako naći kvalitetan blog. Zamišljen kao javni "dnevnik", nekom može poslužiti da ostvari veliki broj kontakta ako je njegov blog čitan, ali u isto vreme može biti i forma eskapizma tj. otuđenja od spoljnjeg sveta.

Rada Jović, FPN