LEPOTA LETENJA

lepota letenjaJedna od iskonskih čovekovih želja, želja za letenjem, u poslednjem veku postala je stvarnost, neizbežna stvar­nost bez koje nam svet ne bi bio tako dostupan. Najveći j ljudi danas leti da bi premostio velike razdaljine za kratko vreme. Međutim postoje i oni koji lete isključivo iz zadovoljstva i ljubavi prema letenju. Letenje radi zadovoljstva se ne može porediti ni sa čim, jednostavno se mora doživeti. Upravo zbog toga neću se mnogo truditi da vam dočaram kakav je to osećaj, već želim da vas bar malo upoznam sa jednim od najpopularnijih aero sportova: skvdivingom (ronjenje nebom).
Početak padobranstva vezuje se za francuza André-Ja­cques
Garnerin, koji je 22. oktobra 1797. godine sa visine od skoro 1000 metara uspešno iskočio iz balona; tri godine kasnije njegova supruga Jeanne-Genevieve Garnerin postala je prva padobranka. Idejni tvorac padobrana bio je poznati umetnik Leonardo da Vinči koji je još 1483. godine zamislio i skicirao padobran. Padobranstvo se početkom dvadesetog veka koristilo uglavnom u vojne svrhe, da bi 1951. zvanično postalo i sportska disciplina.


Da bi ste se bavili ovim sportom, potrebna je pre svega jaka želja i nešto malo hrabrosti u početku, lekarsko uverenje i završena padobranska obuka. Lekarsko uverenje se može dobiti u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Potrebno je da ste punoletni ili da imate pismeni pristanak roditelja ukoliko imate između 16 i 18 godina. Š to se tiče padobranske obuke, ona je daleko jednostavnija i kraća nego pre par decenija i u zavisnosti od načina rada već prvog dana obuke možete napraviti svoj prvi skok. Za dozvolu sportskog padobranca u našoj zemlji možete konkurisati posle 50 skokova, a do tada se podrazumeva da ste učenik i da ste praktično na obuci. Međutim i nakon obuke, svakim narednim skokom padobranac ima priliku da nauči nešto novo.


Sredinom osamdesetih godina prošlog veka napravljen je tandem padobran koji nosi dve osobe. Tandem je revolucionarno popularizovao padobranstvo, i za razliku od nekadašnje višenedeljne obuke, sada se za manje od jednog sata možete pripremiti za svoj prvi skok i doživeti ga u punom svetlu, sa velike visine i sa dugom zadrškom, takozvanim slobodnim padom. Za tandem skok nije vam potrebno lekarsko uverenje.


Pored klasične padobranske obuke i tandema, veoma je popularna AFF obuka (Accelerated Free Fali - ubrzana obuka u slobodnom padu). Učenik od svog prvog skoka u pratnji dva instruktora doživljava duži slobodan pad; tokom samo nekoliko skokova učenik napreduje neuporedivo brže nego pri korišćenju klasične metode. Jedina mana ove obuke jeste njena cena.


Po završenoj obuci padobranac se može opredeliti za jednu ili više disciplina: cilj, figure, relativ, relativ work, canopv relativ work, free style, sky sufring, sky flying, swoop itd...

U zavisnosti od discipline koriste se različiti tipovi padobrana.

OPREMA


Kao neophodan deo opreme na pr­vom mestu treba pomenuti padobran; u početku su se koristile okrugle ku­pole, koje su veoma teško upravljive ili čak neupravljive. Takvi padobrani još uvek nisu izbačeni iz upotrebe i koriste se uglavnom u vojne svrhe. U sportskom padobranstvu već duže vreme koristi se padobran tipa krilo, koji je daleko upravljiviji i obezbeđuje veoma mekan doskok ukoliko se pravilno koristi. Svaki padobranac sa sobom nosi dva padobrana: glavni i rezervni. Rezervni padobran se koristi u slučaju otkazivanja glavnog padobrana što se dešava veoma retko i skoro uvek je posledica lošeg pakovanja glavnog padobrana. Zbog toga se rezervni pa­dobran pakuje veoma pažljivo i mora se prepakivati na svaka 3 meseca. Pored padobrana neophodni su sistem veza (sistem koji povezuje padobran i padobranca), ranac u koji se smešta spakovan padobran, pilot padobranče ili ručica za aktiviranje padobrana, automat, visinomer, zaštitna kaciga, zaštitne naočare (brile), kombinezon, rukavice, itd.


DISCIPLINE U PADOBRANSTVU


Skok na cilj: u ovoj disciplini cilj je da padobranac u skoku sa 1000 me­tara sleti na tačno određenu poziciju. Pozicija je određena diskom prečnika 30 cm (popularno nazvanim palačinkom) kod koga se nula nalazi u centru i prečnika je 3 centimetra. Elektronskim putem meri se svako odstupanje od nule i cilj je da se u 10 skokova sakupi što manji broj odstupnih centimetara. Najvažniji deo opreme u ovoj disciplini je padobran - radi se o padobranu tipa krilo koji je dizajniran tako da omogućava veoma veliku preciznost u doskoku.
Figurativni skokovi, izvode se sa visine od 2200 metara. U toku 35 sekundi slobodnog pada potrebno je izvesti 4 zaokreta i 2 salta u rasporedu koji je određen na zemlji. Zadatak je potrebno odraditi što preciznije i u što kraćem vremenskom periodu što zahteva veoma veliku brzinu u slobodnom padu. Upravo iz tog razloga koriste se glatka i uska odela i mali padobrani (zbog manje zapremine u rancu).


Brzina pada pri figurativnim skokovima iznosi i do 300 km/h. Pobednik je padobranac koji u četiri skoka ima najkraće vreme izvođenja. Nepreciznosti se kažnjavaju dodatnim sekundama.


Relativ skokovi su skokovi u kojima učestvuje više od jednog padobranca - cilj je povezati i napraviti formaciju i održati je određeno vreme. Svetski re­kord u ovakvim skokovima postignut je na Tajlandu 2006. godine - u formaciji je učestvovalo 400 padobranaca.


Relativ Work (RW) predstavlja namerno manevrisanje dva ili više padobranaca. Manevrisanjem pado­branci izvode zadate likove, a skokovi se izvode sa visine od 3200 metara. Tim se sastoji od 2,4 ili 8 padobranaca i padobranca snimatelja. Cilj je da se u vremenu slobodnog pada izvedu svi zadati likovi koji su određeni na zemlji. Suđenje se vrši na osnovu snimka sa zemlje kao i snimka iz vazduha.


Free Style, padobranac u skoku sa 4000 metara izvodi niz propisanih pokreta kojima može dodavati i neke po sopstvenom nahođenju. Uz takmičara obavezan je kamerman na osnovu čijih snimaka se boduje skok. Takođe može učestvovati i više padobranaca - tada je to Sinhronizovani Free Style. Sky Surfing disciplina predstavlja letenje sa daskom. Daska otvara nove dimenzije u izvođenju figura tokom slobodnog pada.


Zahvaljujući posebno dizajnira­nom kombinezonu, takozvani wing suit, razvila se disciplina Sky Flying. Uz pomoć ovakvog kombinezona padobranac se kreće horizontalno većom brzinom nego vertikalno, čime ujedno značajno produžava vreme slobodnog pada.


Canopy Relativ Work (CRW) -u ovoj disciplini izvode se skokovi sa 3200 metara pri čemu padobranci odmah otvaraju svoje padobrane. Pa­dobranci namerno manevrišu svojim padobranima praveći figure. Najveća formacija do sada činila je 85 padobranaca. Canopy Piloting (swooping) predstavlja još jednu atraktivnu padobransku disciplinu. Radi se o pilotiranju padobranom pri sletanju najčešće se vrši sletanje na vodenu površinu što omogućava merenje traga sletanja. Rekord u ovoj disciplini drži Kanađanin Jay Moledzki i on iznosi 206.85 metara


Padobranci najčešće skaču sa visina od 3-5 km; veće visine sa sobom donose drastično niže temperature kao i manjak kiseonika. Interesantno je napomenuti da je svetski rekord u visini skoka postavljen još davne 1960. godine: postavio gaje Amerikanac Joseph Kittinger skokom iz balona sa visine od 31.3 km.
No i pored svih nabrojanih disciplina, najveći broj padobranaca skače ne da bi se takmičili, već sa ciljem da sami ili u relativ skokovima sa svojim prijateljima uživaju u osećaju koji ne mogu da uporedim ni sa čim drugim što sam doživeo.

Igor Jeremić