LIMITED EDITION

limited editionDa li ste se ikad zapitali šta znači pojam  "Limited edition"?


Da li su vas ove reči privukle da kupite neki proizvod?

Termin limited edition je marketinški izraz koji su izmislili i razvili umetnici Rej Harm, Luisvil Kentaki i biznismen Vud Hana 1962. godine. Proizvodi sa ovakvom etiketom nalaze se na tržištu u manjoj količini od regularnih i samom svojom pojavom se razlikuju od ostalih. Numerisani su i njihov broj se kontroliše na taj način. Sa ovim terminom pojačava se osećaj retkosti i ukazuje da se taj proizvod neće više proizvoditi.

Pakovanja ovakvih proizvoda su mnogo atraktivnija i skuplja, ali generalno ne nude ništa specijalno novo u smislu svog sadržaja.


Moderna tehnologija donela je ovom terminu dosta promena i sa ovim marketinškim izrazom možemo se sresti na gotovo svim proizvodima. Neke kompanije na tržište izbacuju samo proizvode limited edition kategorije i to predstavlja njihovu specijalnost (npr. firme ROLS-ROJS ili MERCEDES koje proizvode automobile).


Ovaj termin može se upotrebiti i kao neka vrsta "™predpremijere"™ nekog proizvoda, ali i kao ispitivanje reagovanja tržišta na njega (npr. Orbit je izbacio nove žvake sa ukusom cimeta).


PRIMERI LIMITED EDITION  


Limited edition u prehrambenoj industriji

U zavisnosti od sezone, praznika i aktuelnih događaja izlaze proizvodi koji se prave u ograničenim količinama. Tako smo za vreme trajanja fudbalskog svetskog prvenstva mogli naći razne proizvode u duhu te manifestacije (Coca-Cola, Milka i dr.). to podrazumeva od proizvođača da promene svoje uobičajene omote i kalupe, pa samim tim ti proizvodi postaju znatno skuplji od standardnih.


Limited edition knjige (300 kopija)

Limited edition knjige su one koje su izdate u ograničenom broju primeraka, najčešće u mnogo manjem od onog koji je određen izdavačkim standardima. Ovakve knjige mogu biti numerisane, što znači da je sama edicija označena nekim brojem i to daje knjizi ekskluzivnost. One ponekad mogu imati svojeručni potpis autora što ih svakako čini još privlačnijim i skupljim. U nekim slučajevima ograničena verzija sadrži dodatni materijal koga nema u masovnoj proizvodnji. To se najčešće odnosi na pakovanje knjige tj. na njene korice. Neke imaju korice koje su otporne na prašinu i vlagu, što produžava vek knjige. Tržište neki put nameće da se takve knjige proizvode i štampaju u većem broju nego što predviđa termin limited edition, zbog sve veće potražnje od strane samih kupaca.


Limited edition umetničkih dela
Ovaj termin često srećemo i na slikama, gde se visoko kvalitetni printovi originalnih dela prodaju u posebnoj verziji. Ovako odštampan materijal sa numerizacijom i potpisom autora uključuje sertifikat autentičnosti odobren od strane komisije.
            Neka od ovih dela označena su limited edition markicom ili printom markice, sto umetniku omogućava da kontroliše svaki komad pojedinačno pre potpisivanja i da se osigura da su kopije identične. Markice su oznaka visokog kvaliteta proizvoda i dodaju proizvodu vrednost i luksuz. Smanjena veličina edicije drastično povećavacenu svakog umetničkog komada i time proverava ozbiljnost namere kupaca da poseduju to umetničko delo.


Limited edition u modnoj industriji
 U današnjem svetu u kome stvari postaju iste i ljudi kreću da se "uniformišu", svako od nas žudi za nečim originalnim i posebnim. Ovo najviše možemo primetiti u modnoj industriji u kojoj se pojavljuje sve veći broj kreatora i u njihovoj međusobnoj trci za originalnošću svojih modela. Danas se pojam luksuza odnosi na fizički izgled i na ono što nosimo na sebi. Limited edition u modnoj industriji je sve češća pojava koja stvara rivalitet među pripadnicama lepšeg pola, ali  prenosi na skupocenost i potpis odevnih predmeta. Neke modne agencije prave isključivo ovakve odevne predmete namenjene onima "sa dubljim džepom". Firme poput Lui Viton, Eskada, Dior i mnoge druge nemaju potrebu za korišćenjem ovog marketinškog poteza, jer su njihovi proizvodi sami po sebi dovoljno skupi i posebni.
            Ovaj terminse češće upotrebljava u industriji parfema i kozmetike koke prave poznati kreatori (Iv Sen Loran, Guči, Dior).


Limited edition u modernoj tehnologiji
Sa ogromnim uspehom koji je doživeo DVD format, specijalne edicije filmova postale su uobičajena pojava. Ovakav materijal može biti odvojen od originalnog filma ili grafički uklopljen u celinu. On može sačinjavati iybačene sekvence iz filma ili "The making of" tj. tehnike pravljenja samog filma. Reditelji često nemaju direktne veze sa takvim edicijama i ovo je više marketinški nego stručni izraz.
            Interesantan primer korištenja ovog termina je u sve popularnijim kompjuterskim igrama. Naime, radi se o ograničenim verzijama igara tj. demo verzijama koje imaju manje nivoa i ograničenu funkcijonalnost u poređenju sa originalnim verzijama. Iako se termin odnosi na smanjenu vrednost samog proizvoda, on ipak primorava na povećanu prodaju.


Limited edition kod mobilnih telefona
Telefoni su davno prestali da budu ono zašta su prvobitno namenjeni i sve više se koriste kao dokaz  moći i statusni simbol. Na mobilnim telefonima možemo sresti imena poznatih kreatora i sve češće su pravljeni od skupih materijala (zlato, platina, dijamanti i sl.). Ipak neki proizvođači su otišli predaleko, a i neki korisnici su spremni da ih proprate u tom imidžu i da izdvoje čak desetine hiljada evra za jedan mobilni telefon.


De luxe (special) edition 
U muzičkoj produkcijskoj terminologiji srećemo termin de luxe edition koji se odnosi na reizdanje albuma na kraći vremenski period nakon izlaska originalnog dela koji sadrži dodatni materijalkoga nema na albumu: demo snimke, uživo snimke, remikse i numere koje su izbačene sa repertoara. Sve su popularniji DVD sadržaji sa spotovima ili snimcima. Ovakva izdanja su potpuno drugačije upakovana od regularne verzije i većeg su kvaliteta od sadržaja na disku.


Zloupotreba ovog termina i limited edition kao način života

Popularna kultura sklona kolekcionarstvu koristi termin limited edition u marketingu kako bi izdvojila specifičnost svojih proizvoda. Kompanije višestruko koriste specijalne edicije i ostala unapređenja da prodaju isti proizvod potrošačima više puta. Iz svakodnevnog života mogli bismo zaključiti da je ovaj termin sve češće upotrebljavan, ali ne svaki put u svoje prave svrhe već čisto kao marketinški potez. Kompanije neretko ovaj termin upotrebljavaju u čisto marketinške svrhe i dešava se da nešto na čemu piše limited edition srećemo više puta. Poenta ovog termina je upravo to da se nalazi u ograničenom broju. Kod nas od sada nije uveden ni jedan zakon koji bi sankcionisao ovakve marketinške poteze i i naravno to nije regularni način upotrebe ovog termina. Ali šta se sve danas neće uraditi da bi se neki proizvod više prodavao? Taj već ustaljeni manir proizvođača da ostave neki proizvod van prodaje da bi mu naknadno podigli cenu i da bi opstali na tržištu, česta je tema stručnjaka i analitičara. Retko kad možemo sresti ovaj termin pravilno upotrebljen u smislu da je taj proizvod izbačen u ograničnoj količini ili da e pretpremijera nekog budućeg proizvoda.


            Moglo bi se reći da je nekim ljudima ovaj termin postao način života i da se potražnja tržišta za takvim proizvodima širi. Da li zbog veće potrebe za originalnošću ili zbog nečeg drugog, na vama ostaje da to procenite.

Mina Kalinović, Filozofski fakultet