STUDIJE U INOSTRANSTVU: KUBA

kubaSalsa, mohito, cigare, plaže i nasmejani ljudi - atributi su koji kruže globusom o jednom ostrvu u Karipskom moru. Kuba! Da bih se uverila u sve to sela sam u avion iz Beograda i prešla Atlantik do svoje destinacije - Havane.

Havana se nalazi na samoj obali Atlantskog okeana. Duž obale postoji zid koji sezove Malekon i dugačak je 18 km. Kubanci se tu okupljaju tokom dana i noći, pevaju, plešu, deca skaču sa zida u okean, a parovi sede zagrljeni i posmatraju zalazak sunca! Š etajući se Malekonom, na desnoj možete zapaziti čuveni hotel nacionalni iz 1938. Godine, gde su odsedali poznati glumci, mafijaši, sportisti, pa čak i astronauti. Par kilometara dalje ulazite u zonu centra Havane gde se nalaza kafanice u stilu "Buena vista social club". Na kraju šetališta prilazi se istorijskom delu Havane ili "Habana vieja". Imate osećaj kao da ste ušli u potpuno drugačiji svet. Zgrade su iz 16. I 17. veka. Hodate niz usku kaldrmu duž koje se čuje kubanska muzika. Nailazite na razne taverne i muzeje, kao što su muzeji parfema i čokolade. Preporučila bih vam da uđete i probate njihovu toplu čokoladu, jer bolju sigurno nikada niste.


Studiranje


Mmmmm.....sve to zvuči primamljivo!!! Ako se odučite da odete da studirate u Havani, onda treba da imate malo avanturističkog duha i široki pogled na svet. Razdvojeni ste hiljdama kilometara od kuće i nalazite se na ostrvu gde žive veoma temperamentni ljudi.
           

Kuba ima deset univerzitetskih centara. Svaki glavni grad ima svoj univerzitet. Studiranje kod njih traje pet godina, jedino medicina šest. Ima studenata iz cele Latinske Amerike koji dolaze tamo da studiraju medicinu, likovnu i primenjenu umetnost, muziku i sport. Čuvena je njihova filmska akademija koja se nalazi sedamdeset kilometara od havane u gradiću zvanom San Antonio de los Banos.Ona je finansirana od strane zvučnih imena kao što su Gabriel Garcia Markes, Robert Redford i Robert de Niro. Naš režiser Emir Kusturica je tamo održao par predavanja i premijerno prikazivao svoje filmove. Labaratorije, učionice i amfiteatri su odlično opremljeni. Radi se tokom cele godine. Skupljaju se bodovi. Ispiti se polažu dva puta godišnje - u decembru i junu. Konkurencija je ogromna jer su svi veoma ambiciozni. Sistem ocenjivanja je od pet do jedan. Stranci plaćaju školarinu, ali cena varira od fakulteta do fakulteta. Uz malo truda i dobre volje možete da izdejstvujete stipendiju.


Kurs španskog jezika


Studije su na španskom jeziku. Nemojte da se demorališete ako ne znate jezik. Na univerzitetu u Havani možete da pohađate kurs španskog jezikaod početnog do najnaprednijeg. Kursevi počinju svakog meseca i morate da se testirate da bi utvrdili u koju grupu da vas stave.svaki nivo traje mesec dana i na kraju, naravno, dobijate diplomu univerziteta u Havani. Kubanci slabo znaju engleski, tako da ćete biti prinuđeni da komunicirate na španskom.kada naučite par fraza, da biste se oslobodili i progovorili španski, nađite na nekoj klupici u parkiću ispred fakulteta Kubanca ili Kubanku i slobodno pristupite razgovoru. Verujte mi, nećete pogrešiti! Naravno uz to ćete savladatipčetne korake salse. Inače, na radiju se čuje samo salsa.


Smeštaj


Svaki univerzitet ima svoj dom gde uvek ima mesta. Ako imate malo veći budžet, možete da iznajmite stan do dvesta evra mesečno ili sobu za manju sumu novca. Možete da se dogovorite sa gazdaricom da vam spremi doručak svakog jutra, ali to se dodatno plaća. Cene se kreću u zavisnosti od lokacije. Ja bih vam preporučila da to bude blizu fakulteta, jer prevoz je veoma loš. Preko cele godine možete da vozite bicikl ili zaustavite linijski taksi koji može biti ševrolet iz pedesetih ili ford iz šezdesetih godina.


            U domu postoji menza gde se studenti i profesori hrane. Ako želite da malo promenite meni i pojedete nešto raznovrsnije, na raspolaganju su vam njihovi restorani. Posle nekog vremena života u Havani, već ćete naći neki od privatnih kubanskih restorana gde obrok košta dva evra. Zamolite kolegu sa fakulteta da vas odvede tamo. Na Kubi se inače jede crni pasulj, pirinač, piletina, svinjetina, maduras (zelene pržene banane), riba, škampi i lobsteri.


            Obavezno dok ste tamo stavite ranac na leđa i proputujte Kubu od istočne tačke do zapadne. Nabavite motocikl, pa možete da budete Če Gevara dvadeset prvog veka.

Natalija Luković