ZEMLJA "KRALJEVSKOG SRCA "

noterdamKad sam se prvi put našla u Parizu, odmah sam shvatila jednu stvar: nije imao ništa što bi me moglo podsetiti na našu zemlju! Jednostavno je neuporediv!!! Ima toliko toga da se obiđe i vidi, i jednog prosečnog studenta koji dolazi iz zemlje kao što je naša, zaista čekaju velika iznenađenja i snažni utisci.

Kad su Gali, kao prvi stanovnici današnje Francuske, primili hrišćanstvo, što je bilo još u I veku naše ere, sagrađeni su manastiri koji su i danas obasjani velikom pažnjom mnogobrojnih turista! I to: Saint-Geneviève, Saint-Germain-des-Près i čuveni Notre-Dame. Reka Sena je u Parizu otprilike ono što je Peta Avenija u Njujorku, živa osa jednog grada koja se deli na Levu i Desnu stranu.

Čitavim dužinama svakog mogućeg keja ove rivijere (kojih ima, verujte mi na reč, zaista mnogo!) poređani su tzv. pariski "bukinisti". To su prodavci starih, prastarih knjiga, ali toliko interesantnih i značajnih, koje se danas ni u jednoj knjižari više ne mogu naći! I to po nekoj smešnoj ceni od jednog ili dva evra...

Za Pariz se često u žargonu kaže da je to "Grad sa tri srca" : Notre-Dame , Place de la Concorde i Place de l"™ Opéra. Luksorov Obeliks koji se nalazi u samom centru Place de la Concorde je obeliks kao i svaki drugi. Ali u kombinaciji sa predivnim pejzažom koji ga okružuje, svetski je unikat!!!

Dok šetate tom famoznom francuskom avenijom astronomske veličine, Avenijom Champs-Elyseés, ili na srpskom - Jelisejskim Poljima, sa vaše leve strane ona gleda direktno na Trijumfalnu Kapiju, a sa desne na muzej Luvr. Place de l"™ Opéra, kao treće srce Pariza, je najposećenija građevina koja predstavlja mladog Apolona sa svoje četiri nimfe. Ova široka avenija obelodanjuje dva nacionalna pozorišta: Operu i Francusku komediju. Tu naravno stoji i Ajfelova Kula, nešto po meni najlepše u Parizu, sa visinom od 360m. Potrebna su vam puna dva sata da biste samo došli na red za kartu i otprilike isto toliko da biste se popeli do samog vrha... Ukratko: nešto neobjašnjivo, što zaista vredi videti!!!

STUDIJE

Da biste uopšte krenuli da pohađate studije u Francuskoj, morate imati jaku motivaciju za ono što zaista želite! Ne oklevajte ni slučajno da zatražite mišljenje rođaka, poznanika, profesora ili bliskog prijatelja, koji vam na osnovu sopstvenog iskustva mogu i te kako pomoći pru izboru fakulteta!

Cela Francuska poseduje ukupno (verovali ili ne!!!) 84 univerziteta sa 700 000 odseka. Kod Francuza postoje "kratkotrajne" studije u trajanju od dve godine, na kojima se izučava jedna jedinstvena, uskostručna celina za koju se već sam student opredelio. Drugi tip jesu te "dugotrajne" studije u trajanju od četiri godine pa i više, po principu -  "od svega po malo". Studiranje može da se odvija na francuskom i engleskom jeziku, što je jedna olakšavajuća okolnost za sve strane studente. Student pohađa dva tipa nastave - predavanja i vežbe, kao i kod nas.

Predavanja se održavaju u amfiteatrima od 100 do 1 000 mesta, gde profesor organizuje čas uz pomoć asistenata, dok studenti slušaju i hvataju beleške. Ako nije moguće da se ostvari uspešna komunikacija između profesora i studenta, omogućeno vam je da ostanete posle nastave ili dođete na konsultacije i razjasnite sve što vam se činilo nejasnim. Učionice, laboratorije i amfiteatri su obično uvek krcati, posebno na početku godine, dok traje "najezda studenata", ali nakon prvog ispitnog roka veliki broj njih donese odluku da napusti fakultet. Time oni koji ostaju dobijaju bolje uslove za studiranje!

Vežbe, koje se sastoje iz praktičnih i teoretskih radova, održavaju se u grupama (od 30-ak studenata) u laboratorijama i učionicama, i tu su da ilustruju predavanja usmenim prezentacijama. Studente uglavnom nadgledaju asistenti. Manji broj studenata na vežbama ostvari kontakt s profesorima, što im daje mogućnost da izađu iz anonimnosti, da ne budu više nepoznati kao kada je tu veći broj studenata. To ima jednu dobru stranu: profesori često umeju da budu popustljiviji prema onim studentima koje poznaju! Zato, jedan savet: pohađajte nastavu!!! Prisustvo studenata nije obavezno na časovima predavanja, ali napredak opada u velikoj meri u odnosu na period kad se nastava pohađa redovno. Vežbe su, međutim, obavezne za sve. Na početku svakog časa vrši se redovna prozivka studenata, i ovim sistemom se stiče uslov za dobijanje potpisa. Sasvim je jasno da ćete na ovakav način manje izostajati sa nastave i biti u svakom slučaju mnogo bolji student! Ako imate veliku "rupu" između predavanja, a opet problem s prevozom jer ste, recimo, locirani daleko, možete se prošetati s prijateljima i kolegama s faksa, popiti kafu, popričati malo, razjasniti nešto u vezi gradiva... ili na bilo koji drugi način iskoristiti slobodno vreme. Diskmen, vokmen, slušalice, sa muzikom koju volite može se pokazati kao prava stvar!!!

U pogledu sistema ocenjivanja, profesor daje prosečnu ocenu kroz pismeni i usmeni deo ispita, kao i kroz praktične i teoretske vežbe. Student polaže ispit na kraju svakog semestra: jedan deo u februarsko-martovskom roku, što je tip kolokvijuma ali uz obavezno ocenjivanje, i celokupan ispit na kraju godine, u junu. Krajnja ocena se izvodi na osnovu kompletnog rada studenta u protekloj godini.

ZNANJE FRANCUSKOG JEZIKA

Jedan od uslova da bi se vaš boravak u Francuskoj pokazao uspešnim - znanje jezika! Znanje jezika podrazumeva i poznavanje društva koje govori francuski. Bilo bi zaista šteta da budete "usamljeni " za vreme studija. Zatim, ispiti koje budete polagali zahtevaju od vas da što pre naučite da čitate i pišete na francuskom. Na engleskom mogu samo da se slušaju predavanja ali ne i da se polažu ispiti. Na početku je potrebno uložiti veliki napor kako biste usvojili i usavršili sva gramatička i sintaksička pravila francuskog jezika i obogatili svoj vokabular. Savetujem vam da se ne ograničavate na akademski, striktno književni  jezik sa predavanja. Družite se sa Francuzima, pričajte sa njima i tražite da vas isprave u govoru svaki put kada za to bude bilo potrebe! Čitajte, slušajte druge dok pričaju, što bi rekli "da vam uđe u uho", slušajte francuske šansone, pokušajte da skinete reči... i, jednostavno, pričajte slobodno, i bez ustručavanja!

ISHRANA STUDENATA

Studentske Menze imaju krajnje nepobedivu cenu!!! Studenti koji poseduju studentsku karticu mogu da pristupe svakoj Menzi u Francuskoj i to - gratis! Svi ostali mogu da se hrane po nacionalnoj ceni od svega 3€ po obroku! Ručak obično započinje glavnim jelom (što je meso ili riba) u kombinaciji sa povrćem, a nakon toga sledi sir ili neki desert. Možete da dobijete i jedan desert više, ako želite, ili da obrok upotpunite sa više povrća.

SMEŠ TAJ

1. Preko različitih studentskih organizacija može se naći poprilično dobar smeštaj u studentskom domu, koji odgovara zahtevima i potrebama studenata. To je pre svega smeštaj rezervisan za one koji dolaze kao " skromni " i ne izvoljevaju mnogo. Sobe po studentskim domovima su uglavnom dvokrevetne, sa kuhinjom, tušem i zajedničkim kupatilom. Naknada cene je zaista mala, komšije su ljubazne, a pokrivači i sredstva za domaćinstvo su već snabdeveni. Cene ove vrste smeštaja su u skladu sa lokacijom. U proseku treba računati između 110€ i 145€ mesečno za sobu pronađenu preko studentske organizacije.
2. Postoje tzv. "Holovi" ili "Dvorane" gde studenti mogu stanovati!Život u zajednici ovog tipa nagoveštava pravila koja su se pokazala kao vrlo striktna, ali koja obezbeđuju bezbrižnost studenata koji tamo žive. Buka i galama se ne tolerišu, posebno posle 22h. Cene ovog smeštaja veće su u poređenju sa studentskim domovima. One obično zavise od prostora, ugleda i geografskog položaja, i variraju između 150€ i 600€ za jednokrevetne sobe koje su, podrazumeva se, nešto skuplje od dvokrevetnih.
3. "Međunarodni studentski grad u Parizu" - Jedino u Francuskoj ovaj "grad u gradu ", koji sačinjava 37 kuća sa izvanrednom arhitekturom, nalazi se u jednom parku na teritoriji od 40 hektara. Sve usluge su pristupačne, kako bi se olakšao život studenata: restorani, pozorišta, bioskopi, muzika... Ma pravi raj! Š ta drugo da kažem?! Ovaj grad će vam omogućiti da upoznate studente iz celog sveta. Cene se razlikuju od kuće do kuće i kreću se između 200€ i 400€ mesečno, što se odnosi isključivo na studente.
4.Život u francuskoj porodici - Ako odlučite da potpuno zaronite u dnevnik jedne francuske porodice, tu postoji više ponuda:
            "º Studentima se može pružiti život u porodicama sa obezbeđenim doručkom i večerom. Cene su različite: mesečno se kreću između 640€ za jednokrevetnu i 530€ kada delite sobu s još nekim. Zahtevi za ovaj smeštaj moraju biti priloženi dva meseca pre vašeg dolaska u Francusku.
            "º Neka druga organizacija vam nudi nešto slično. Cene ovde zavise od lokacije kao i dužine vašeg boravka. Vlasnik stana vam može ponuditi da radite nešto kako biste otplatili svoj smeštaj. Tipa: da spremate kuću, pričuvate decu... i slično.
            "º Postoji još jedan tip studentskog smeštaja, a to je da vam se traži pretplata od 45€ i možete biti smešteni u francusku porodicu pariske regije! Parižani studentima nude sobu (sa ili bez večere) plus neku vrstu posla u vezi sa socijalnom zaštitom, što se svodi na čuvanje dece 12 do 18 sati nedeljno u zamenu za plaćanje kirije.
5. U Francuskoj postoje tzv. omladinski hosteli koji vam mogu biti od prve pomoći ako tražite krevet u prijatnoj atmosferi za nekoliko noći. Možete da ostanete ograničeno vreme, a i cene su dosta pristupačne: između 13€ i 19€ za noć. Ako ne možete da spavate u galami, stavite slušalice na uši, jer su sobe šestokrevetne...

Diplomirali ste!!! Sada slede pripreme za povratak kući!!!
U trenutku kad sam prvi put zakoračila na francusku teritoriju , bila sam savršeno svesna da je dužina mog boravka ograničena trajanjem mojih studija! Ovo " kratkotrajno" putovanje vam dozvoljava da potpuno savladate svoju nauku, nauku koja će biti od velike koristi u razvoju vaše zemlje. Budite sigurni da sve "trči" oko vas već nekoliko meseci pre datuma vašeg povratka. Neka vam oslonac bude određena disertacija ili svi oni položeni ispiti, probleme rešite na "logičan" način, otkažite smeštaj, kupite kartu za povratak i počnite da se radujete svom putovanju... Verujem da ćete se svi vi koji završite fakultet u Francuskoj, u svoju zemlju vratiti puni elana, sa željom da što pre počnete sa realizacijom svojih planova za budućnost, da ćete jednostavno imati potrebu da uspostavite vezu sa zemljom koja vam je omogućila da proširite svoje vidike...
I ne zaboravite da motivišite prijatelje iz Francuske da požele da ostvare saradnju sa vama i sa vašom zemljom... SREĆNO!!!

Dunja Kojić, Filozofski fakultet