KUDA KAD NE UČIŠ , JEDEŠ  ILI SPAVAŠ 

stud gradZa kulturu, umetnost i zabavu studenata zadužen je Dom kulture Studentski grad, zdanje neobične arhitekture, naizgled sivo, mada protok ljudi govori suprotno. On objedinjuje i biblioteku sa čitaonicom smeštenu u neposrednoj blizini. Prošle godine Dom kulture je proslavio 30-ti rođendan. Za ovaj period mnogo toga se promenilo. "Od 5. oktobra Dom kulture je postao živo mesto. Ranije se sve završavalo do 9 sati. Cilj je bio da osvojimo Dom kulture. Prvo smo aktivirali neke prostorije koje nisu bile iskorišćene. Jednu prostoriju koja je bila direktorska kancelarija pretvorili smo u multimedijalnu radionicu i atelje», kaže Miodrag Milošević urednik Akademskog filmskog centra.

film

            Za razliku od ostalih bioskopa u gradu ovde ne postoji problem (ne)gledanosti. Skoro uvek se traži karta više. Kriterijum po kome se vrši odabir filmova je pre svega umetnički, a ne komercijalni film. Sve češće se događa da  se filmovi prikazuju u ciklusima, tematski odabrani, ali se pažnja posvećuje i prikazivanju studentskih filmova. U Velikoj sali ulaznice su svega 70 dinara, dok je ulaz u Malu salu gotovo uvek besplatan.  Ne treba zaboraviti ni Akademski filmski centar u kome studenti imaju priliku da pohađaju školu filmske režije, slušaju predavanja, prisustvuju seminarima. Ovde je polaznicima omogućen i praktičan rad - pisanje scenarija, režiranje, snimanje i montiranje kratkog filma. Njihova ostvarenja prikazuju se takođe u maloj sali Doma kulture. Zahvaljujući autorima koji su u njemu stvarali,Živojin Pavlović, Kokan Rakonjac, Dragoslav Lazić i drugi, postao je jedan od najznačajnijih klubova ove vrste kod nas.  


pozorište   


            Za razliku od filmskog, pozorišni program je nešto siromašniji. Problem je jednostavan: ''Nemamo sredstva da sami proizvodimo predstave koje bismo ovde prikazivali, zato smo okrenuti ka profesionalnim beogradskim pozorištima, koja nas podrzavaju. Za simboličnu svotu od 100 dinara po ulaznici oni dolaze i gostuju'', kaže Milošević. Na repertoaru su najčešće predstave Beogradskog dramskog, Ateljea 212, Narodnog pozorišta, a neretko su u gostima i kulturno-umetnička društva. Predstave se igraju tri do četiri puta mesečno.
Osim ove vrste pozorišne aktivnosti postoje i dve radionice koje pažnju posvećuju pokretu i scenskom nastupu. To su škola glume Četvrti zid i Multimedijalna umetnička radionica. Časove glume svakog vikenda drže glumac Srđan Karanović i reditelj Nemanja Savković. Polaznici periodično, na javnim časovima, u Velikoj sali prikazuju projekte, a na kraju sezone predstave. Članovi ovog studija biraju se putem audicije. U multimedijalnoj umetničkoj radionici studenti uče kako da savladaju strah od javnog nastupa. ''To su veštine koje uče studenti glume na prve dve godine studija - kako da savladaju strah od javnog nastupa i sebe dobro prezentuju, kako da hodaju, stoje, govore... "™', objašnjava Vesna Stanković, glumica i edukator ove radionice. ''Ovde se ne radi o talentu. Svako je živ, hoda, govori. Cilj je da damo maksimum u svemu tome"™"™ , ističe ona. Kroz ovaj kurs, koji traje već dve godine, prošlo je više od 200 ljudi. Rezultati njihovog rada mogu se videti u predstavama i performansima koje izvode, ili u  izložbama slika i fotografija.


muzika

        
            Pri odabiru programa Dom kulture se rukovodi prvenstveno kvalitetom. Prioritet je upoznavanje mladih sa klasičnom muzikom jer je u poslednje vreme smanjen broj slušalaca ove vrste muzike. 'Aktivnosti ove redakcije odvijaju se kroz različite cikluse kao što je kamerna muzika, gostovanja Fakulteta muzičkih umetnosti, etno muzika. Inače, ovde postoji škola tradicionalnog srpskog pevanja, LJELJE, koja je ostvarila zapažene internacionalne rezultate. Od nedavno studenti mogu da pohađaju školu rok gitare kod poznatih muzičara iz YU grupe ili Generacije 5.


likovni program


            Budući da u okviru Doma postoje dva galerijska prostora, izložbe su neizostavni kulturni sadržaji. Osnovna načela rada ove redakcije su afirmacija mladih umetnika, ali i praćenje aktuelnosti iz sveta likovne umetnosti. Najznačajniji događaj Galerije je Bijenale studentskog crteža i grafike.


bibilioteka


             Stecište najvećeg broja studenata svakako je biblioteka sa čitaonicom, među žiteljima Studentskog grada popularno nazvana CENTRALA. Može da se pohvali najdužim radnim vremenom u gradu od 8 do 24. Broji više od 45 000 naslova stručne literature iz svih oblasti znanja. Ima četiri prostrane, dobro osvetljene čitaonice sa preko 500 čitalačkih mesta. Ono što ovom mestu nedostaje je bolja opremljenost kompjuterima, kao i elektronsko pretraživanje baze podataka. ''Ako studentima želimo da omogućimo odgovarajuće uslove za učenje u eri informacija, društvo mora da pomogne ovoj instituciji da se tehnički i tehnološki opremi kako bi u potpunosti vršila svoju funkciju'', ističe Nevena Tomić, rukovodilac ove ustanove. Plan biblioteke je da se oforme stručne čitaonice sa knjigama u slobodnom pristupu: jedna za društvene nauke, druga za umetnost, religiju i teologiju, treća za književnost i četvrta za matematiku, primenjene nauke, medicinu i tehniku.  Pored osnovnih, biblioteka se bavi i nekim dodatnim delatnostima poput promocija knjiga ili organizovanja poetskih večeri.


planovi


Od pre dve godine Dom kulture je počeo da radi i leti. Tokom maja i juna otvorena je Letnja pozornica, a program bogat koncertima, predstavama pod vedrim nebom i već tradicionalnim Saborom srpske kulture. U planu je renoviranje donjeg hola velike sale u cilju opremanja noćnog kluba. U njega bi posetioci dolazili nakon pozorišnih i filmskih projekcija. Prema rečima M. Miloševića baš to nedostaje Studentima, dobar klub sa kvalitetnom rok, džez živom svirkom. Postoji ideja da se obezbedi tonski studio za snimanje muzike, reklama, džinglova, kao i prostora za radionice animiranog filma, grafike i 3d animacije.
Dodatnih aktivnosti za studente iz Studentskog grada ima  za svačiji ukus. Koliko su zainteresovani i koliko koriste mogućnosti, tema je za sebe. Ali za sve one koje ne privlači ovakva ponuda tu je  kafić  ''Bistro''  i letnja bašta ''Fontana''. Da pobegnu od gradske vreve i pronađu mir u gradu mladosti i duha pozvani su i svi ostali Novobeograđani.

MIRJANA MILANOVIĆ, FPN