Šta studenti masovno koriste kao doping pred ispit a to im može oštetiti zdravlje?

dopingEnergetska pića, ajkulino ulje, ginko kapi ili tablete, memoaktiv, omega tri ili akutilfosfor samo su neki sa liste preparata koje studenti piju, najčešće na svoju ruku i bez ikakvog savetovanja sa lekarima da bi poboljšali koncentraciju pred ispitni rok.

– Koristio sam tablete akutilfosfor za koncentraciju. Kupio sam ih u apoteci, a recepti za to nisu potrebni. Pio sam ih nekoliko dana, po pet komada pred ispitni rok. Kolege su mi govorile da će mi tablete pomoći i da ću biti budan, te da ću mnogo bolje usvojiti znanje. Kampanjac sam i uvek učim pred ispit – kaže Nenad Tribić.

Ispit je položio, međutim, narednih sedam dana nije se osećao dobro.

– Sedam dana sam imao čudne glavobolje, a konstantno sam bio umoran i pospan. Nikada to nisam ponovio, jer sam se uplašio za zdravlje. Moram priznati da o štetnim dejstvima nisam ni razmišljao, jedino mi je bilo bitno da položim ispit – kaže Tribić.

Preparati koje studenti kupuju u apotekama dostupni su svakome jer su, kako kažu apotekari, na biljnoj bazi i potpuno prirodni. Oni kažu da je tokom januarskog, junskog i oktobarskog roka najveća potražnja za ovim sredstvima.

Dr Borislava Kovačević, specijalista sportske medicine u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, kaže da najviše zabrinjava to što niko od studenata ne dolazi po savet.

– Pitam studente da li koriste nešto od doping sredstava i dosta njih odgovora potvrdno. Preparati drže osobu budnom, ali istovremeno izazivaju ubrzan rad srca, a mogu da dovedu i do povišenog pritiska. Dešavalo se i da pojedinim studentima toliko bude loše od konzumiranja doping sredstava da završe u Urgentnom centru – upozorava dr Kovačević.

Ona kaže da je najbitnije redovno spavati ne manje od četiri sata i redovno se hraniti. Naravno, treba izbegavati konzumiranje energetskih pića i sličnih preparata.

Izvor: 24sata