Najavljeni protesti u svim univezitetskim gradovima!

Najavljeni-protesti1Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) i studentski parlamenati državnih univerziteta u Srbiji zakazali su za iduću sedmicu studentske proteste u svim univerzitetskim gradovima Srbije zbog nezadovoljstva izmenama Zakona o visokom obrazovanju.

Kako se navodi u saopštenju, protesti na centralnom gradskom trgu u Nišu i ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Kragujevcu zakazani su za 6. oktobar u 12 sati.

Štrajk studenata

Studentski parlament Univerziteta u Beogradu i Studentski parlament Univerziteta Umetnosti organizuju protest u utorak, 7. oktobra u 12 časova ispred zgrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


Protesti u kampusu univerziteta u Novom Sadu i u kampusu Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici, gde je privremeno sedište Univerziteta u Prištini, biće održani takođe u utorak, 7. oktobra, dok će Studentski parlament Univerziteta u Novom Pazaru organizovati protest u sredu, 8. oktobra u 12 sati ispred zgrade Rektorata Univerziteta.


Studenti traže da do određenih promena u zakonima ne dolazi pre nego što se reše pitanja kvaliteta nastave i definisanja studijskih programa.


Kratkoročni zahtevi studenata su, kako se navodi, da u školskoj 2014/2015. bude šest obaveznih ispitnih rokova, kao i da studenti koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011, odnosno 2011/2012. godine zadržavaju pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, kao što je i do sada bilo.


Izuzetno, kako navode, status studenta koji ne završi studije do isteka roka koji je određen, ne prestaje i produžava se do kraja školske 2015/2016. godine.


Dugoročni zahtevi su, kako se navodi, početak rada na izradi novog Zakona o visokom obrazovanju uz aktivno učešće relevantnih studentskih predstavnika, i početak rada na nalaženju dugoročnog rešenja problema kvaliteta nastave, opterećenja i nedovoljno jasno definisanih programa studija i studentskih kurseva.

 

Autor: Beta